CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bazı camilerde din görevlilerinin cuma vaazlarında "Yeni Türkiye’nin önünü kimse kesemeyecek" dedikleri iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Din adamlarının vatandaşların manevi duygularını kullanarak partizanca ve siyasi söylemlerde bulunmasının başta Laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirten Tanal, bu tarz eylemlerin hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu, görevini gereğince yerine getiren saygın din adamlarımızın da itibarına gölge düşürüldüğünü, cuma vaazlarının vatandaşlarımızın yararlanacağı manevi paylaşımlar olmaktan uzaklaşıp siyasi propaganda haline getirilerek anlamının yitirildiğini söyledi.

Bu vahim olayların sadece siyasi değil sosyal ve manevi anlamda da yozlaşmaya sebebiyet verdiğinin altını çizen Tanal, bu vaazlara şahit olan vatandaşların şikayetleri üzerine Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Tanal, şu soruları yöneltti:

- İstanbul İli Ümraniye İlçesi Esenevler Mahallesi’nde bulunan Rıza Hatun Camii imamının 13 Mart 2015 Cuma günü verdiği vaazda, yeni Türkiye’nin önünü kimse kesemeyecek” dediğine ilişkin iddialar doğru mudur?
- Bu iddialar doğru ise bir din adamının görevi başındayken partizanca siyaset yapması ve bunu yaparken de vatandaşlarımızın dini duygularını istismar etmesi kanunlara ve bir din adamının uyması gereken etik kurallara aykırılık teşkil etmez mi?
- Bu şahıs hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Bu şahıs hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı ise bunun sebepleri nelerdir?
- İşbu soru önergesinde belirtilenin haricinde diğer Cami imamlarının da Cuma vaazlarında açıkça veya üstü kapalı bir biçimde iktidar partisi lehine propaganda yapması karşısında herhangi bir cezai işlem yapılması ön görülmekte midir?
- Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camii imamlarına Cuma vaazlarında iktidar partisi lehine propaganda yapmaları için talimat mı verilmiştir?
- Böyle bir talimat söz konusu ise bu talimat hangi yasal gerekçelere dayandırılarak verilmiştir?