Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’daki genel seçimlerin galibi SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile ilgili yaptığı ilk değerlendirmesinde “Hem Kıbrıs müzakerelerinin tekrar başlaması ve hızlandırılması hem de var olan sorunların çözümü, gerginliğin azaltılması için gerekli adımların atılmasında Yunanistan ile birlikte çalışmayı arzu ediyoruz. SYRIZA Partisi’nde de bu anlayışın olduğunu gördük.” dedi. Aralık ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan’dayken Çipras ile görüştüklerini aktaran Çavuşoğlu, “Çipras şöyle de bir espri yaptı; ‘Biz farklı ideolojilerdeniz, ideolojilerimiz aynı değil ama sizin Türkiye için 13 yıldır yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Yunanistan-Türkiye ilişkileri için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.’ dedi.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu ve Szijjarto gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YUNANİSTAN İLE GÖRÜŞMELERİ DEVAM ETTİRMEK İSTERİZ

Burada Bakan Çavuşoğlu’na Yunanistan’da gerçekleştirilen seçimler ve seçimlerin galibi olarak ortaya çıkan SYRIZA lideri Aleksis Çipras hakkında bir soru yöneltildi. Çavuşoğlu, “5-6 Aralık’ta Atina’da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantımızı gerçekleştirdik, üçüncüsünü gerçekleştirdik. O çerçevede SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Son derece verilmli bir görüşmeydi. Dostane bir ortamda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Kendisinin Avrupa, Türkiye ile olan ilişkiler, Yunainstan ile devam ettirdiğimiz istikşafi görüşmelerin geleceği, Kıbrıs ile ilgili konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Biz tabi ki görüşmeleri devam ettirmek isteriz. Özellikle Ege’de gerginliğin azaltılması ve var olan sorunlara çözüm bulmak için yürüttüğümüz istikşafi görüşmelerin devam etmesini arzu ederiz. Şu anda Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin masadan çekilmesinden dolayı bir aksama oldu. Bu müzakerelerin tekrar başlamasını arzu ederiz. Ve de Doğu Akdeniz’deki gaz ve petrol, sondaj çalışmalarının ya da sismik araştırma çalışmalarının da tek taraflı değil, birlikte yapılmasını Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyacak bir şekilde devam ettirilmesini arzu ediyoruz. Bu konularda da Yunanistan’a da önemli bir rol düşüyor. Hem Kıbrıs müzakerelerinin tekrar başlaması ve hızlandırılması, hem de var olan sorunların çözümü, gerginliğin azaltılması için gerekli adımların atılmasında Yunanistan ile birlikte çalışmayı arzu ediyoruz. SYRIZA Partisi’nde de bu anlayışın olduğunu gördük. Çipras şöyle de bir espri yaptı; ‘Biz farklı ideolojilerdeniz, ideolojilerimiz aynı değil ama sizin Türkiye için 13 yıldır yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Yunanistan-Türkiye ilişkileri için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.’ dedi. Yunanistan halkının kararına saygı duyuyoruz, hangi iktidar iş başına gelirse gelsin onunla çalışmaya hazırız. Yunanistan ve AB ilişkileri bu seçimlerden nasıl etkilenecek, onu şimdiden kestirmek mümkün değil. Atılacak adımlarla bunları göreceğiz ama Türkiye’nin AB müzakere sürecine bugüne kadar Yunanistan’da tüm iktidarlar destek verdi. Öyle veya böyle destek verdiler. En azından karşı olmadıklarını söylediler. Yeni gelecek iktidarın da bu sürece destek vereceğini ve engel olmayacağına biz inanıyoruz, böyle görüyoruz.” şeklinde konuştu.

EĞİT-DONAT KONUSUNA HIZ VERMEMİZ GEREKİYOR

Bakan Çavuşoğlu’na ayrıca Suriyeli muhaliflere verilecek eğit-donat yardımı konusunda son aşamanın ne olduğu soruldu. Çavuşoğlu, “Eğit-donat konusunda Amerika ile çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce siyasi düzeyde bir çerçevenin belirlendiğini ve askerler arasında, güvenlik güçleri arasında görüşmelerin başladığını belirtmiştik. Bu süreçte bir ilerleme var. En son Brezilya’da Joe Biden’a ve Londra’da Kerry’ye artık bu görüşmelere siyasilerinde katılmasını ve hız verilmesini önerdim. Her ikisi de buna sıcak baktılar. Önümüzdeki görüşmelerde hep beraber oturup artık buna bir karar vermeniz lazım ve başlatmamız lazım. Tüm detaylar da alınacak kararlar sonrasında netleşecek. Şu anda süreç seyrinde devam ediyor. Biraz daha hız vermemiz gerekiyor. O nedenle siyasilerin de görüşmelere katılması teklifinde bulunduk. Ama herhangi bir sorun yok. “ diye cevapladı.

ANKARA'DA İLK KEZ YAHUDİ SOYKIRIMI'NI ANMA TÖRENLERİNİN DÜZENLENMESİ

Son olarak Bakan’a yarın Ankara’nın ilk kez ev sahipliği yapacağı Yahudi Soykırımı’nı anma törenlerine ilişkin değerlendirmesi soruldu. Bakan Çavuşoğlu, “Biz tabi Holocaust’u, yıldönümünde hem Türkiye’de hem de başka ülkelerdeki anma törenlerine katılıyoruz. Bu sene Ankara’daki törenler TBMM’nin himayelerinde oluyor. Cemil Çiçek himayelerinde oluyor. Sayın Meclis Meclis Başkanımız Çek Cumhuriyeti’ndeki bir anma törenine katılacak. Ben de Auschwitz’e gidiyorum yarın oradaki törenlere katılacağım. Umarız böyle trajediler bir daha yaşanmaz.” ifadelerini kullandı.