CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Alman Focus dergisinin öne sürdüğü, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın üst düzey görevlilerle yaptığı ve Süleyman Şah Türbesi’nin bombalanarak Suriye ile savaş çıkarma planlarının konuşulduğu iddia edilen görüşmeyi, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinlediği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Yarkadaş, "Geçtiğimiz gün Alman Focus dergisi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın üst düzey görevlilerle yaptığı ve Süleyman Şah Türbesi’nin bombalanarak Suriye ile savaş çıkarma planlarının konuşulduğu iddia edilen görüşmeyi, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinlediğini öne sürdü." diyerek haberlerin basına yansıdığını hatırlattı.

Josef Hufelschulte imzalı haberde, Hakan Fidan’ın telefonlarının Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin iddia edildiğini dile getiren Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı: "Hakan Fidan’ın yaklaşık iki yıl önce Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik operasyonla ilgili çok gizli Suriye planlarını NSA’nın dinlediği öne sürmüştür. Dergi haberinde Almanya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtları ile PKK, DHKP-C, Ezidi örgütlenmesi ve Fethullah Gülen Cemaati hakkında bilgi toplamaya çalışan sanıkların Hakan Fidan’a bağlı çalıştıklarını yazmış, ajanların büyükelçilik ve başkonsoloslukların yanı sıra bankaları, seyahat acentelerini ve camileri üs olarak kullandığını yazarken, istihbarat merkez üs olarak da Köln Ehrenfeld’de Diyanet İşleri Türk İslam Merkezi’ne (DİTİB) bağlı caminin adını vermiştir."

Bu çerçevede Yarkadaş, şu soruları yöneltti:

"Derginin bahsettiği ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Hakan Fidan’ı dinlediği iddiaları doğru mudur? Bu konuda haberde sözü edilen ülke ile bir temas kurulmuş mudur?

Basına yansıyan ve çok ciddi iddialar içeren haberlere Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak neden sessiz kalınmaktadır? Bu konuda kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

Fethullah Gülen Cemaati hakkında bilgi toplamaya çalışan sanıklar Hakan Fidan’a bağlı mı çalıştı?"