Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Belçika'da Frankofon Merkez Hümanist Demokrat Parti (CDH)’nin, 'Ermeni soykırımı'nı tanımadığı gerekçesiyle Brüksel Başkent Parlamentosu üyesi Mahinur Özdemir’i partiden ihraç etmesinden derin kaygı duyduklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Bilgiç imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Köklü bir demokrasi geleneğine sahip olan Belçika'da, bir siyasi partinin demokratik değerlerle çelişen bu kararını hayretle karşılıyoruz. Seçilmiş bir milletvekilinin Avrupa'nın temel ilkelerinden olan ifade özgürlüğü yok sayılarak, partisinden ihraç edilmiş olmasının, Belçika'da yaşayan, çoğunluğu Belçika vatandaşı 220 bin Türk kökenlinin entegrasyonuna katkı sağlamayacağı da açıktır.‎

Dışlayıcı ve toplum içine nifak tohumları serpen bu gibi tutumlar, Avrupa'da uyum sorunlarının çözümüne değil daha da derinleşmesine neden olur. Bu düşüncelerle başta bahse konu siyasi parti olmak üzere tüm Belçika kurumlarını toplumda kutuplaşma yaratacak davranışlardan kaçınmaya ve aklıselime davet ediyoruz.”