Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurt genelinde alınan OHAL kararı ile ilgili, “Bugün yapılmış teşebbüs ile beraber ‘paralel örgüt’ olarak Türkiye hukuk sistemi içerisinde tescillenmiş ve bu darbe teşebbüsü ile yüzlerce insanımızın kanını eline bulaştırmış bu terör örgütünü Türkiye acilen tasfiye etmelidir” dedi.
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, çeşitli temaslarda bulunmak üzere memleketi Afyonkarahisar’a geldi. Temaslarında önce partisinin il başkanlığını ziyaret eden Uysal, burada partilileri ile bir araya geldi. Ardından İl Başkan Gürcan Şensoy ve parti yönetimi kurulu üyeleri ile bir basın toplantısı düzenleyen Şensoy, gündemdeki sıcaklığını koruyan “15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ülke genelinde alınan Olağanüstü Hal (OHAL) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında önce 15 Temmuz gecesine değinen Uysal, bunun kabullenilemez bir girişim olduğunu ifade etti. Türkiye’nin geleceğinin darbe ile bir kez daha çalınmaya çalışıldığını vurgulayan Uysal, “Şerefli Türk ordusu içerisinde 15 Temmuz günü yuvalanmış bir grup darbeci zihnin millet idaresini bir kenara bırakıp kendi iradelerini silah zoruyla kabul ettirme girişimlerinin sonuçsuz kaldı. 1960 yılından başlayarak Türkiye’nin acı ile tecrübe ettiği darbeler 15 Temmuz günü ordu içerisinde paralel bir komuta kademesinde yeniden sahneye konmak, dünü darbelerle çalınan ülkemizin geleceği de zapt edilmek istenmiştir. Kendi emellerini ülkenin emellerinden evla gören bu zihniyetin bu çirkin ve hain girişimin milletimizin vaka ve ferasetiyle ezansız kalmayacak olan minarelerimizin katkısı imanıyla örselendi” dedi.
“Bedel ödemeyi 27 Mayıs’ta göze almalıydık”
Uysal konu ile ilgili açıklamalarında şunları söyledi:
“Yaşanmış olan bu tehlikenin atlatılmış olmasından ötürü bedeli ne olursa olsun ödemeye hazır olarak sokaklarda olan darbeye karşı duran insanlarımıza minnet duyuyor bununla atlattığımız için Allah’a hamd ediyor hayatını kaybeden vatandaşlarımıza demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Varlık nedeni milletin güvenliği olan askerimizi milletin güvenliğine karşı kullanmaya yeltenen bu çirkin girişim maalesef yüzlerce insanımızın hayatını kaybetmesine şehadetine bu milletin evlatlarının birbirine silah doğrultmasına neden olmuştur. 15 Temmuz gecesinden bu yana ödenen bedel ülkemizin demokrasi hamuruna büyük bir katkı sunmuştur. Ancak bilinmelidir ki bedel ödemeyi 27 Mayıs’ta göze almış olabilseydik ne Eylül’le ne Şubat’lar nede 15 Temmuz günü 2016 Türkiye’sinde böyle bir teşebbüs yaşanabilirdi. İnsanımızın hayatını kaybetmesine sebep olan demokrasinin maddi simgesi haline gelmiş Gazi Meclisin savaş uçaklarıyla bombalanmasından sorumlu bu girişimin müstehbihleri hiç bir surette yüce Türk milletimizin mensubu olamazlar. Demokrasiye müdahale denemelerinin kabul edilebilir savunulabilir bir yanı yoktur. Milletin iradesiyle seçilmiş olan iktidarın demokratik teamüllere uygun bir biçimde ve demokrasi inancımız doğrultusunda böyle bir yöntemle yönetimden el çektirilme teşebbüsünü zaten kabul edemezdik. Bu bilinçle milli mutabakat siyaseti evresine geçilmesini elzem görüyor. Başta siyasi erkin temsilcileri Cumhurbaşkanı ve AK Parti hükümetini bu makulun etrafında bir birleştirici sorumlu tutum almaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki darbeler adaletin ve insanlığın idamıdır. Adaletin ve insanlığın yaşamasını sağlayacak olan demokrasiye olan inancımızdır inancımızda tamdır" diye konuştu.
“Biz OHAL kararının arkasındayız”
Darbe girişiminin ardından dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında Bakanlar Kurulu tarafından alınan OHAL kararına da değinen Uysal, alınan kararda hükümete destek verdiklerini aktardı. Uysal, “Elbette Türkiye büyük bir travmanın içerisinde. Darbe girişiminden bugüne kadar Türkiye’de bir kriz yönetimi anlayışı içerisinde bugün alınan OHAL kararı ile de yeni bir evreye girmiş bulunmaktayız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde karşılaşmadığımız bir büyük operasyon, bir büyük kumpas, bir büyük darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldığımız bu noktada Tüm siyasi erklerin, başta TBMM çatısı altında bulunan siyasi partilerden başlayarak bir rekabet unsuru olmaktan ziyade ülkemizin beka ve devlet sorunu olarak gördüğümüz bu meseleyi ortak bir tavırla yeniden Türkiye’yi bu tehlikeden alıkoyalım. İşte bu noktada tüm sorumluluğunun başta Cumhurbaşkanı ve seçilmiş Türkiye Cumhuriyeti hükümetinde olduğu bilinci ile bu olağan üstü hal döneminin en kısa sürede bu sancılardan kurtularak sonlandırılmasını ümit ediyorum. Bugün yapılmış teşebbüs ile beraber parelel örgüt olarak Türkiye hukuk sistemi içerisinde tescillenmiş ve bu darbe teşebbüsü ile yüzlerce insanımızın kanını eline bulaştırmış bu terör örgütünü Türkiye acilen tasviye etmelidir. Türkiye Cumhuriyeti de egemen bir devlet olarak kendi öncelikleriyle böyle bir karar almıştır. Biz bu kararın arkasındayız. Hükümetimizin yanındayız” şeklinde konuştu.
Uysal, basın toplantısının ardından kentteki temaslarına devam etti.