Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Süleyman Demirel’in vefatı dolayısıyla yayınladığı, 'Şapkasını alıp gitti' başlıklı mesajda, 9. Cumhurbaşkanı’nın ölümüyle milletin yetim kaldığını ifade etti. Onun açtığı yolda bıraktığı demokrasi, kalkınma, adalet ve hizmet mücadelesine devam edeceklerinin sözünü veren Gültekin Uysal, Demirel’in Türk siyasetinin hafızası, Demokrat hareketin ve Türk siyasetinin ‘babası’ olduğunu ifade etti.

Gültekin Uysal şunları kaydetti: “Ait olduğu geleneğin bir inananı olarak millete hizmet için birçok zaman canından vazgeçen, milletin hürriyeti için esareti seçen, taşlara kazınan hizmetlerin mimarlarından Sayın Demirel'in ölümü ile milletimiz yetim kalmıştır. ‘Adriyatik'ten Çin Seddi'ne Büyük Türkiye’ idealinin sahibi kıymetli büyüğümüzün ölümü, muhakkak ki bu coğrafyada, Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Türk milleti, toprağın su ile buluşmasına öncülük eden Demirel'e ‘barajlar kralı’, ‘baba’ diyerek, verdiği mücadeleyi ve hizmet aşkını ikrar etmiştir. Cumhuriyet tarihinde kendilerini milat zannedenlere en büyük cevap merhum cumhurbaşkanımızın hizmetleridir. Bu minvalde kendisinin de verilecek bir cevabı olmuş ve 'aslana hüviyet sorulmaz, kimlik taşımam' diyerek, 2002'yi milat sayanlara, sahip olduğu esprili dille o günlerde cevap vermiştir.”

Uysal, merhum Cumhurbaşkanı Demirel’in idealleri için barındırdığı azim ve kararlılığın, birçok insana, siyasiye örnek olduğuna işaret ederek, “Milletimizin başı sağolsun, yattığı yer nur olsun.” temennisinde bulundu. Uysal sözlerini, “Büyük Türk Milleti her daim tarih yapıcı liderler çıkarmıştır. Mustafa Kemal ve Adnan Menderes gibi merhum Cumhurbaşkanımız Demirel de kendi çağı ve döneminin tarih yapıcı lideridir. Onlar yalnız tarih kitaplarına değil milletin gönlüne girmiş, milletin var olmasına eşlik etmiştir. “ cümlesiyle tamamladı.