DSP Genel Başkanı Masum Türker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısıyla ilgili, “Cumhurbaşkanı’nın böyle bir toplantıyı sürekli yapacağını düşünmüyorum.” dedi.
Masum Türker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Eğer bu toplantı sürekli bir toplantı haline gelecekse Türkiye’de Anayasa ihlal edilmiş demektir. Sayın Cumhurbaşkanı ilk defa seçildi. Kendi bakanlarımla, Başbakanımla yılda bir defa birlikte olayım derse, bunu bir nevi değerlendirme gibi düşünmek gerekir ama Bakanlar Kurulunun gündemini belirleyen sürekli bir görüşme haline gelirse o zaman Başbakan ne işe yarar, Başbakan ile Cumhurbaşkanı’nın aylık, haftalık toplantıları ne işe yarar sorularını sormamız gerekir.” görüşünü aktardı.

“MESELA BENİM BAKANLIĞIM DÖNEMİMDE…”

Biraz ihtiyatlı davrandığını belirten Türker, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanı’nın böyle bir toplantıyı sürekli yapacağını düşünmüyorum. Çünkü sürekli kendi partisinin mensupları iktidar olacak diye bir olay yok. Başka bir parti iktidara gelirse ya da bir koalisyon hükümeti kurulduğu zaman, bu toplantılara kendisi mi eşlik edecek, bu toplantılarda birden bire kendisine karşı çıkan bakanlar olursa ne yapacak? Bu nedenle kurumsallaşmayan ancak önemli olduğu günleri belirlenmiş toplantılar olursa olumlu karşılarız. Mesela benim bakanlığım dönemimde, Ahmet Necdet Sezer’e veda için, biz bakanlar Başbakan Sayın Bülent Ecevit’in başkanlığında beraber çıktık köşke ve orada görüştük ama görüşme bir veda toplantısıydı. Geçmişte aynı şeyi Sayın Demirel yaptı, Sayın Özal yaptı.”

“MİLLİ İRADE YALNIZ İKTİDAR PARTİSİ TARAFINDAN TEMSİL EDİLMEZ”

Bakanlarla, anayasada belirlenmiş konular olursa; ileride olağanüstü durum olursa ve ihtiyaç duyulursa böyle bir toplantının yapılabileceğini belirten Türker, “Milli irade yalnız iktidar partisi tarafından temsil edilmez. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve Meclis’in eliyle kullanılır’ sözü iktidar ve muhalefetin birlikte milli iradeyi kullanması demektir. Bu nedenle bu toplantının sürekli yapılmayacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı daha Cumhurbaşkanlığı elbisesini giymeden kendine göre yeni bir çizgi yaratabilir miyim düşüncesinde ama bu konuda bence en büyük yarayı, daha başlangıçta ve bunun devamı halinde Başbakan Sayın Davutoğlu almış olacak.” izahını yaptı.