Adana’nın eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kanaatimce, 12 Eylül askeri müdahalesi olmasaydı Türkiye’de iç savaş olacaktı. Bunu düşünmek dahi ne hale geldiğimizin acı bir göstergesidir." dedi.

"12 Eylül darbesi gerekli miydi?" diye soran Durak, seçim sonrası yayınlanacak kitabındaki bölümle ilgili de şu açıklamayı yaptı: "Her olay, dönemin şartlarına göre değerlendirilir. 12 Eylül’den sonra Kenan Evren’nin devlet başkanlığını da içine alan referandumda, halkın yüzde 91 katılımı ve yüzde 92 evet oyu vardır. Bu dünyada belki de en yüksek katılımlı onaydır. 1980 askeri darbesinin olduğunu sabah 04.00 gibi radyodan işitmiştim. Sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, askerlerin yönetime el koyduğu anonslardan anlaşılıyordu. Üst katta oturan kayınpederim her zamanki gibi saat 06.00’da işine gitmek üzere merdivenlerden inmekteydi. Kapıyı açarak uyardığımda, rahmetli ‘Oh, oh! Allah’a şükür, Allah’a şükür’ diyerek tekrar yukarı döndü. Kenan Evren hiçbir darbeci generalin yapmadığını yapmış ve sözünde durarak 1983’teki genel seçimle idareyi sivillere teslim etmiştir. Elbette, darbeye giden süreçte askerlerin de sorumlulukları olmuştur."

O dönemde sağ ve solun önde gelenlerinin cezaevlerinde ağır uygulamalara maruz kaldığını bildiren Aytaç Durak, "Ancak, bugün bu mağdur kişilerin Evren aleyhine demeçleri maalesef kamuoyunu etkilemektedir. Oysa, bazılarının öldürdüğü binlerce genç de mağdur değil miydi? O günleri hatırlayan 60 yaş üzerindekilerle bugün araştırma yapılsa, yine 12 Eylül’e evet oyu çıkar. Allah, bir daha Türkiye’yi o noktalara getirmesin. 12 Eylül askeri müdahalesinin bazı antidemokratik uygulamalarına rağmen, zaruretten doğmuştur." ifadelerini kullandı. Durak, Kenan Evren'nin cenaze törenine katılacağını da duyurdu.