Sayın Abonemiz,

Servis edilen 'Sabah ve Takvim’in internet haberlerine erişimine mahkemeden durdurma kararı' başlıklı haberde eğitimci Ali Peksöz'ün soyadı sehven 'Peköz' yer almıştır. Doğrusu 'Peksöz' olacaktır. Haberimizi düzenleyerek yeniden servis ediyoruz. Saygılarımızla.


Sabah ve Takvim gazetelerinde 22.01.2015 tarihinde manşetten 'Ege imamı firarda ve Kütahya il imamı' başlıklı haberlerine internetten erişimine mahkemeden durdurma kararı çıktı. Eğitimci Ali Peksöz'ün, avukatı Halil Özcan aracılığıyla yaptığı müracaatı değerlendiren Kütahya Sulh Ceza Hakimliği, 'Açıkça kişilik haklarını ihlal edici mahiyette bulunulduğu' gerekçesiyle haberlerin internet yayınının durdurulmasına hükmetti.

Av. Halil Özcan tarafından yapılan açıklamada; Sabah ve Takvim gazetelerinin 22.01.2015 tarihli baskısında manşetten ve devamında 12. ve 17. sayfalarında ve yine aynı gruba ait www.sabah.com.tr ve www.takvim.com.tr isimli internet sitelerinde 'Ege imamı firarda ve Kütahya il imamı' başlıklı ve Şaban Arslan ile Hayrettin Bektaş imzalı fotoğraflı haberlerde, ilahiyatçı eğitimci Ali Peksöz hakkında hayal ürünü ve tamamen iftira niteliğinde bir haber yayınlandığı hatırlatıldı. Bu hayal mahsulü habere göre 'Paralel devlet yapılanması örgütü' isimli bir örgüt olduğu ve bu örgütün sözde Kütahya imamı olduğu iddiasına yer verildiğini kaydeden Av. Özcan, Ali Peksöz'ün kişilik haklarına saldırıldığı gerekçesiyle bahse konu olan haberleri yargıya taşıdıklarını ifade etti.

Avukat Halil Özcan mahkemeye verdiği dilekçesinde, "Müvekkilim hakkında yazılanlar ve iddia edilen şeyler tamamen hayal ürünü ve aşağılık bir iftiradır. Bu haberi yapanlar hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmadan müvekkilime iftira atarak açıkça suç işlemekte masum bir insanı bir örgüt yöneticisi gibi göstermektedir. Müvekkilim İlahiyat Fakültesi mezunu ve bütün meslek hayatını insanların eğitimine adamış bir eğitimcidir ve iddia edildiği gibi hiçbir zaman ne bir örgütün üyesi ne de yöneticisidir. Yayınlanan haber içerik olarak hem TCK'ya hem Anayasa'ya hem de Avrupa İnsan Hakları'na göre açıkça aykırılık teşkil etmektedir. AİHM, hoşgörüsüzlüğün her türüne karşı mücadelenin, insan haklarını korumanın ayrılmaz bir parçası olduğunu, nefreti, hoşgörüsüzlüğü besleyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınmalarının büyük önem taşıdığını ısrarla vurgulamaktadır. İnternet sitesinde yayınlanan haber içerik olarak açıkça 5237 Sayılı Yasanın 125/1, 135, 136, 267, 271, 285 maddelerine aykırılık teşkil etmektedir. Bu kadar alçakça ve haince bir iftira karşısında ilgili haberin içeriğinin engellenmesi için 5651 Sayılı Yasanın 9/3 maddesi gereği sayın hakimliğinize başvurma zarureti hasıl olmuştur." dedi.

Kütahya Sulh Ceza Mahkemesi kararında ise şikayetçi olunan her iki gazetenin yazılı ve internet sayfalarında yer alan haberlerde Ali Peksöz'ün kişilik haklarına ihlal bulunulduğuna vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi: "Hakimliğimize bildirilen internet adreslerinin sitelerdeki haber ve yayınlarında; 22 Ocak 2015 tarihli 'Ege imamı firarda ve Kütahya il imamı' başlıklı internet sayfalarındaki müvekkili Ali Peksöz aleyhinde beyanlarda bulunulmuştur. Haberlerde ve internet sitesinde yapılan yayınlar ve habere ilişkin hakaret içerikli yorumlar kişilik haklarına ihlal edici mahiyette olduğu açıktır. 5651 sayılı Kanunun 9. maddesine göre mağdur kişiyle ilgili yapılan gerçek dışı yapılan haberlerin erişiminin engellenmesine, kararın bir suretinin kararın infazı ve internet içeriğine erişiminin engellenmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderilmesine karar verildi."

Avukat Halil Özcan, kişilik haklarını aşağılayıcı hayal ürünü yapılan haberin kararını Basın Konseyi'ne de göndererek, "Toplumun inandığı adalet, gerçeğe aykırı haber yapan basın yayın kuruluşlarına da bir gün lazım olacaktır." şeklindeki dilekçeyle, söz konusu yayın kuruluşunu ve haberi şikayet etti.