TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, zaten adaletsiz olan eğitim sisteminin, Anadolu liselerinin yok edilmesi ve dershanelerin kapatılmasıyla berbat bir noktaya geldiğini söyledi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Özkoç, FATİH Projesi'ndeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili dün gece geç saatlerde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında verilen gensoru üzerine bir konuşma yaptı. AK Parti iktidarının eğitim politikalarının zengin çocuklarının iyi okullarda okumasına imkan sağladığını belirten Özkoç, yoksulların ise hızla iyi bir eğitimden uzaklaştırıldığının altını çizdi. Özkoç, "Sınav sistemini kurtarıyoruz iddiasıyla dershaneleri kapattınız, tüm liseleri Anadolu lisesi yapıyoruz diye Anadolu liselerini Anadolu lisesi olmaktan çıkardınız. Ne oldu? Hazırlık liseleri pıtırak gibi ülkeyi sarıyor. Dershanelerden çok daha pahalı üstelik. Eskiden ortasınıf ve yoksul öğrencinin bir çıkış yolu vardı. Şimdi o yolların hepsini kapattınız. Hazırlık liselerine sadece parası olanlar gidebilecek. Eğitimi, daha da sınav odaklı hale getirdiniz. Sınavları şaibeli hale getirdiniz. Türkiye’de eğitim sistemini yoksuldan, halktan yana değil, zenginden ve yandaştan yana yaptınız." şeklinde konuştu.

"Yoksul mahallelerinin yoksul çocukları, kendilerini o mahalleden kurtaracak tek şansı, iyi bir eğitimi kaybediyor." diyen Özkoç, zaten adaletsiz olan sistemin, Anadolu liselerinin yok edilmesi ve dershanelerin kapatılmasıyla berbat bir noktaya geldiğini kaydetti. Özkoç, şöyle konuştu: "Sistemi daha adaletsiz, sınavları da şaibeli hale getirdiniz. Ne oldu? Aldatıldınız mı? Eskiden ağlayanınız vardı, şimdi o da kalmadı. Bence bırakma zamanıdır. Milletimiz bu gerçekleri artık görüyor. 7 Haziran sizin için veda zamanıdır."

'8.5 MİLYAR LİRA 4 YIL SONRA ÇÖPE'

Özkoç, 'Her Öğrenciye Tablet Projesi'yle ilgili, eğitimde öğrenci başarısına teknolojinin etkisinin sadece yüzde 1, öğretmen eğitimine FATİH Projesi’nde ayrılan payı da yüzde 1 olduğuna dikkat çekerek, "Neden? Öğretmen eğitimi, rant kapısı değil. Proje kapsamında öğrencilere dağıtılan tabletlerin teknolojik ömrü, 4 yıl. 8.5 milyar liralık yatırım. 4 yıl sonra, teknolojik çöp. Peki bu 8.5 milyar öğretmene yatırım olsaydı, neler değişirdi? Finlandiya, bunu başarıyla uygulamış. En büyük yatırımını öğretmene yapmış. Bugün, OECD ülkeleri arasında uygulanan PISA sınavında, birinci. Hatırlayamadığım kadar uzun yıllardır. Peki Türkiye? Hatırlayamadığım kadar uzun yıllardır son 3’ü paylaşıyor." ifadelerini kullandı.

'BİLL GATES KORKUNÇ DİYOR, ETKİSİNİ ÖLÇTÜNÜZ MÜ?'

"Neyi kriter alıyorsunuz? Sözkonusu tablet mi?" sorusunu yönelten Özküç, Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in 'Tabletlerin eğitim alanında kullanımı korkunç. Öğrencilere bir cihaz dağıtılarak yapılan denemeler gerçekten çok başarısız oldu. Bu durumda bütün eğitim müfredatının ve öğretmenlerin değişmesi gerekir.' dediğini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu eleştiri, sizi düşündürüyor mu? Siz bu projenin yüzde 10’nunu gerçekleştirdiniz. Merak edip de zahmet edip de bu projenin çocukların eğitim başarısındaki etkisini ölçtünüz mü? Dünyanın eğitimde başarılı olan bütün ülkelerinde öğretmene yatırım yapılır. Peki bizim ülkemizde? 10 binlerce öğretmen atama bekliyor. Ne için? Mesleklerini yapıp, maaş alabilmek için. Biz daha işte bu aşamadayız. 130 bin öğretmen açığımız var. Öğretmene işbaşı yaptıracağız. Öğretmeni eğiteceğiz. Öğretmene devlet eliyle lisans üstü eğitim yaptıracağız. Kendi dallarında uzmanlaştıracağız. Eğitimi sizlerin eline değil, öğretmenlerin eline teslim edeceğiz. Dünya bunu böyle yapıyor. Siz, sizin derdiniz başka. Siz eğitimde başarı değil rantta başarı istiyorsunuz."

Tablet alımının Kamu İhale Yasası’ndan çıkarılmasını eleştiren Özkoç, "Neden çıkarıyorsunuz? Şaibeli duruma neden getiriyorsunuz. Kamu İhale Yasası'ndan hangi gerekçeyle çıkar. Doğal afet mi var, deprem mi var, olağanüstü hal aciliyet durumu mu var, yoksa milli güvenlik mi söz konusu, istihbarat mı söz konusu? Hiçbirisi değil. Söz konusu yandaşınız ve sizsiniz. Bu tabletli eğitimle sözde hedefiniz ne? Eğitimde fırsat eşitliği. Peki ne getiriyor? Siz tablet dağıtmaya kalktınız, onu bile başaramadınız. Eskiden ağlayanınız vardı, şimdi o da kalmadı. Bence bırakma zamanıdır. Milletimiz bu gerçekleri artık görüyor. 7 Haziran sizin için veda zamanıdır." sözlerini kaydetti.