CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

"İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yaklaşık 24 milyon ehliyetin 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirileceğine açıklamasında yer vermiştir. Ehliyet sınıflarının 9'dan 17'ye çıkarılacağı, Otomobil, minibüs gibi küçük araçlar için kullanılan ehliyetler 10, otobüs ve kamyon gibi araçlar için kullanan ehliyetler de 5 yılda bir değiştirileceği, sürücü adaylarının sertifikalarını aldıktan sonra bunların üzerinde yazılı olan tarih itibarıyla 2 yıl içerisinde bunu ehliyete dönüştürmek zorunda oldukları belirtilmiştir." diyen Tanrıkulu, bu bağlamda şu soruları yöneltti:

Yenilenecek ehliyetlerin 1 âdetinin maliyeti ne kadardır?

Ehliyetleri yenileme fiyatının 15 TL olmasının nedeni nedir?

Ehliyet sınıflarının 9'dan 17'ye çıkarılmasının amacı nedir?

Otomobil, minibüs gibi küçük araçlar için kullanılan ehliyetler 10, otobüs ve kamyon gibi araçlar için kullanan ehliyetlerin de 5 yılda bir değiştirilmesinin nedeni nedir?

Türkiye'deki trafik kazalarında sürücülerin sağlık koşullarının yetersizliğinin oranı yüzde kaçtır?

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin amacı nedir? Devlete kaynak sağlama amacı bulunmakta mıdır?

Sertifikalarını 2 yıllık süre içerisinde ehliyetlerini dönüştürme zorunluluğu bulunan adaylara bilgilendirme yapılacak mıdır?

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin trafik kazalarını önlemeye etkisinin ne olması planlanmaktadır?