HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Kızıltepe Ticaret Borsası'nın 26 Eylül 2014 tarihli raporunda elektrik hizmetlerinin özelleştirilmesinden sonra kesintileri ve dalgalanmalar olduğundan ve enerji desteğinin bulunmadığından yakınıldığını dile getiren Sancar, "Mardin Organize Sanayi Bölgesi, yine 4 aylık sürede 34 büyük arıza nedeniyle meydana gelen kesintiden ve günde 50 ila 80 defa gerçekleşen dalgalanmalardan Mardin sanayisinin olumsuz etkilendiğini, Türkiye'nin en pahalı elektriğini kullanan organize sanayi bölgesi olmasına ve hiç borcu bulunmamasına rağmen bu sorunun çözülmediğini ifade etmektedir. Tüm bu sorunların öncesinde, trafo veya elektrik iletim hatlarına herhangi bir saldırı gerçekleşmemiştir. Deriner, Yusufeli, Atatürk Barajı gibi büyük projelerin etrafında yaşayan halk da elektrik kesintilerinden şikayet etmektedir. Yine Türkiye'de sahte imzalarla gündeme gelen nükleer santral projesi, termik ve hidroelektrik santral projelerinin inşaatı kontrolsüz bir biçimde devam etmektedir." dedi.

Sancar, Meclis Başkanlığı'na şu soruları yöneltti:

Türkiye'nin enerji arzı ve talebi 2015 ağustos ayı itibariyle ne kadardır? Bu veriler, son on yılda nasıl değişmiştir?

Başta kamuoyunda yoğun biçimde protesto edilen ve dava süreci devam eden nükleer santral projesi olmak üzere, çevreye telafisi imkansız zararlar veren diğer enerji projeleri için ülkenin enerji açığını ileri sürmeniz, Türkiye Enerji Raporu tanıtım toplantısında Türkiye'nin enerji arzının talepten fazla olduğu açıklamanızla uyuşmakta mıdır?

Proje aşamasında kaç tane enerji santrali (nükleer, termik, hidroelektrik, rüzgar, jeotermal vs.) bulunmaktadır? Enerji arzı talepten fazlaysa, bu projelerde neden ısrar edilmektedir?

Yıllardır enerji açığı için gerçekleştirildiği söylenen projeler nedeniyle, özellikle Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde insanların yer değiştirmeye zorlandığı, yaşam kalitelerinin düştüğü, ekilebilir alanlarının yok olduğu ve tüm ekolojik dengenin bozulduğu dikkate alındığında, yine aynı insanların elektrik kesintilerinden muzdarip olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son on yılda üretilen enerji, hangi işkolları tarafından, hangi miktarlarda kullanılmıştır? Hane tüketimi, sanayi tüketimi ve tarımsal tüketim miktar ve oranları nedir?

Türkiye genelindeki elektrik kesintileri ve dalgalanma oranlarına dair elinizde veri mevcut mudur? Elektrik üretim, iletim ve dağıtım hizmetleri özelleşmeden önce bu sayı neydi? Bu veriler, özelleştirme öncesindeki verilerle karşılaştırıldığında nasıl bir sonuç elde edilmektedir?

Halk Mardin'deki elektrik kesintilerinden yıllardır şikayet etmekte, bu şikayetler bahsi geçen raporlara yansımaktadır. Buna rağmen bölgedeki elektrik kesintilerini, iki gün önce trafoya yöneltilen saldırıya bağlamanızın nedeni nedir?

Yıllardır Mardin, Artvin, Hakkari, Van ve diğer birçok ilde sürekli gerçekleşen elektrik kesintilerine son vermek için herhangi bir işlem yaptınız mı? Yapmadıysanız neden?

Elektrik kesintileriyle HDP'ye oy vermek arasındaki illiyet bağı nedir? Açıklamanızda tam olarak hangi halkı kastediyorsunuz? 3 gün elektriksiz kaldığında halkın 'doğru' değerlendirme yapacağını ifade ederken hangi bilimsel verilere dayanıyorsunuz? Doğru değerlendirme sizce nedir? Bu çerçevede hangi bölgelerde elektrik kesintileri yaşanacağını düşünmeliyiz?