Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin ilk ve en büyük şehir hastanesini Eylül sonu veya Ekim başında Mersin’de açacaklarını belirterek, “Şehir hastanemiz de tamamlandığında, toplam 2 bin 600 yatak kapasitesiyle Mersin, sağlık turizmi açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olacak” dedi.
Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Elvan, bir dizi inceleme ve ziyaret kapsamında Mersin’e geldi. Kente eşi Zeliha Elvan ile birlikte gelen Bakan Elvan, Mersin programına merkez Toroslar ilçesinde yapımı devam eden Mersin Şehir Hastanesi şantiyesini ziyaretle başladı. Burada Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Eşi Kevser Çakacak ile protokol üyeleri tarafından karşılanan Elvan, şantiyenin toplantı salonunda yüklenici firma yetkililerinden hastane inşaatının son durumu ile ilgili bilgi aldı.
Toplantının ardından Vali Çakacak ve beraberindekilerle birlikte inşaat alanına gelen Elvan, işçilerle selamlaşarak hastanenin 8. Katına çıktı. Burada tek kişilik ve iki kişilik hasta odalarını gezen ve bilgi alan Elvan, odaların banyosuna bile baktı. Elvan, kendisini takip eden gazetecilere de “Türkiye’nin ilk şehir hastanesini siz geziyorsunuz” diye seslendi.
“MERSİN ŞEHİR HASTANESİ, TÜRKİYE’MİZİN İLK VE EN BÜYÜK ŞEHİR HASTANESİ OLACAK”
Yataklı servislerdeki incelemelerinin ardından hastane inşaatı önünde açıklama yapan Elvan, bugün Mersin Şehir Hastanesi’nin yapım işlemlerinin aşağı yukarı tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. “Mersin Şehir Hastanesi, Türkiye’mizin ilk şehir hastanesi olacak” diyen Elvan, hastanenin yaklaşık 370 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirtti. Elvan, “Gözünüzde canlandırmanız için şunu söyleyeyim; Antalya Havalimanı terminal binalarının yaklaşık 5 katı, İzmir’deki yeni yaptığımız terminal binalarının yaklaşık 25, katı büyüklüğünde ve Türkiye’nin açıldığı anda en büyük hastanesi konumunda olacak. Bu hastanemizde yatak kapasitemiz bin 294 olacak, ki oldukça yüksek, bunun yüzde 70’i tek odada tek kişilik yatak olacak. Kalan yüzde 30’u da çift kişilik yatak şeklinde olacak” diye konuştu.
“EYLÜL SONU VEYA EKİM BAŞINDA TÜRKİYE’MİZİN VE MERSİN’İMİZİN İLK ŞEHİR HASTANESİNİ AÇACAĞIZ”
Şehir hastanesinin yapımına 2015 yılının başında başladıklarını anımsatan Elvan, şu an itibariyle yaklaşık 17-18 ay olduğunu vurgulayarak, “Önümüzdeki 45 gün içerisinde tüm teknik yapım çalışmaları tamamlanacak ve 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle hastanemize yerleştirilmiş olan makine, teçhizat ve diğer donanımların testlerinin süreci başlayacak. Yaklaşık 2 ay içinde bu test çalışmaları da tamamlanacak. Dolayısıyla Eylül ayının sonu veya Ekim ayının başında Türkiye’mizin ve Mersin’imizin ilk şehir hastanesini hep birlikte açacağız. Hastanemizin şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Bu projenin son derece önemli bir proje olduğunu dile getiren Elvan, şehir hastanelerinin hemen hemen tüm branşlarda doktor bulunduran ve bu branşların birbirleriyle etkileşimi olan, hastaların hemen hemen tüm ihtiyaçlarının giderilebileceği hastaneler olacağını bildirdi. Her türlü rekreasyon alanı, kafeteryaları, camisi, sosyal tesislerinin şehir hastanesinin kompleks sahası içerisinde olacağına işaret eden Elvan, şöyle devam etti: “Bu Türkiye’miz için bir ilk. Dolayısıyla bu hastanedeki başarımız, önümüzdeki dönemde diğer şehir hastanelerimizde de devam edecek. Ankara’da Bilkent ve Etlik’te devam eden şehir hastanesi çalışmaları var. Diğer illerimizde de devam ediyor ama bu bizim Mersin’imiz için gerçekten çok önemli.”
Hastanenin çok kısa bir sürede bu konuma gelmesinin çok önemli ve anlamlı olduğuna vurgu yapan Elvan, “20 ay gibi bir sürede hastanemizi bütünüyle tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE, 2015 YILINDA KAMU-ÖZEL KESİM İŞBİRLİĞİNDE DÜNYADA BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR”
Kamu-özel kesim işbirliği alanında Türkiye’nin dünyada örnek olacak ülkelerin başında geldiğini belirten Elvan, son yapılan uluslararası bir çalışmaya göre, 2015 yılında kamu-özel kesim işbirliği projesi alanında ve yapım aşamasında dünyada Türkiye’nin birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Elvan, şunları söyledi: “Türkiye, 2015 yılında 47 milyar dolarlık projesiyle ve tüm kamu-özel işbirliği projelerinin de yüzde 40’ını içeren bir yapısı olması dolayısıyla dünyada birinci sırada yerini alıyor. Kamu-özel kesim işbirliği alanında Türkiye’nin üstüne yok. Bu bir anlamda Türkiye’ye olan güvenin de bir göstergesidir. Eğer Türkiye istikrar içerisinde olmasaydı, Türkiye’ye bu güven olmasaydı kamu-özel kesim işbirliği çerçevesinde bu hastaneler, köprüler, tüneller yapılmazdı. Eğer Türkiye bu alanda başarılıysa ülkemizin istikrarına ve bu alanda ülkemizin, firmalarımızın, kurumlarımızın sahip olduğu deneyime borçlu. Bu açıdan takdire şayan bir gelişme oldu.”
“MERSİN, SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK”
Mersin’in, özellikle sağlık turizmi açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olacağını belirten Elvan, “Bin 294 yatak kapasitesi ve mevcut yatak kapasitelerini dikkate aldığımızda, yaklaşık 2 bin 600 yatak kapasitesi sadece Mersinli hemşehrilerimize değil, diğer illerden ve yurt dışından sağlık turizmi çerçevesinde gelecek olan turistlere de hizmet verecek bir yapıya dönüşecek. Mersin’imiz sağlık turizmi alanında Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olacak. Türkiye’nin ilk şehir hastanesinin de Mersin’de açılacak olması bunun en önemli göstergesidir” dedi.
Bakan Elvan, şehir hastanelerinin mimarı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanları Mehmet Müezzinoğlu ve Recep Akdağ’a teşekkür etti.
BAKAN ELVAN, MERSİN’E İKİ MÜJDE DAHA VERDİ
Konuşmasında Mersin’e iki müjde daha veren Elvan, Mersin Üniversitesi Hastanesi’ne 136 yataklı, 43 milyon lira proje tutarında yeni bir onkoloji hastanesi yapımına bu yıl başlayacaklarını ve 2018 yazı başında hastanenin hizmete gireceğini söyledi. Elvan ayrıca, 200 milyon liralık proje tutarı olan Değirmençay Barajı’nın yatırım programına alınmasına karar verildiğini ve sürecin başladığını da bildirdi.