Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Nükleer santrallerle alakalı çok ince ve detaylı güvenlik başta olmak üzere insan sağlığı ve bölge güvenliği başta olmak üzere tüm dünyada uygulanan güvenlik prosedürlerinin hepsinden daha fazla tedbirleriyle bu süreci yürütüyoruz” dedi.
Bakan Albayrak, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Albayrak, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na 14 bin 500 norm kadrosu bulunduğu ama çalışan sayısının 8 bin 500 olduğuna yönelik soruya, “Dünden bugüne, bugünden yarına madencilik sektörüyle ilgili adımlar atıldı. Yeni dönemde TTK ile çok ciddi çalışma yapıyoruz. TTK’ya bağlı madenlerimizin ve kurumlarımızın sadece ve sadece istihdama yönelik değil, o madenler ve kurumlar üzerinde makul faaliyet giderlerini karşılayabilir, devlete ve kamuya yük olmayacak bir çerçevede yapılanma çalışması yapıyoruz. Kurumların kar etmesi ve istihdamın artması yönünde çalışma olacak” yanıtını verdi.
245 maden işçisine yönelik soru üzerine ise Albayrak, “Bu konu özel sektörün işlettiği ve işleten firmanın yaşadığı mali sıkıntıları dolayısıyla atanan kayyum ve mahkemelik olması sebebiyle maaşlarını ödeyemediği, çalışanlarının oluşturduğu bir protesto eylemiydi. Biz buna destek vererek de, çalışanların bu firma üzerinde haklarını alması için gerekli çalışmaları yaptık ve bu çalışan madendeki arkadaşlar hem alamadıkları maaş aldılar, bunun yanında bu arkadaşları biz madencilik sektöründe kamu veya özel mağdur olmamaları için istihdam oluşturma noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
Kayıp kaçak bedellerinin tüm hesaplanan bedellerin içinde tüm kamu evraklarında olduğunu belirten Bakan Albayrak, “2001 yılında hesaplama noktasında toplam tüketim rakamının içerisinden çıkarılıp ayrıştırılması, ince nokta bu. Kayıp kaçak bedeli hep vardı, toplam tüketiciden alınıyordu. Bugüne kadar performansımızla kayıp ve kaçak teknik ve teknik olmayan kayıpla birlikte bölgesel olarak sistemde görünmeyen bedelleri yüzde 20’den yüzde 14’lere indirdik” diye konuştu.
Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili TAEK ile çalıştıklarını ifade eden Albayrak, Akkuyu Nükleer Santrali’nin uçak çarpmasına, 9 şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu vurgulayarak, “Nükleer santrallerle alakalı çok ince ve detaylı güvenlik başta olmak üzere insan sağlığı ve bölge güvenliği başta olmak üzere tüm dünyada uygulanan güvenlik prosedürlerinin hepsinden daha fazla tedbirleriyle bu süreci yürütüyoruz” değerlendirmesini yaptı.