CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilinçli olarak bir geciktirme, engelleme süreci çalıştırdığını dile getiren Altay, Erdoğan'ın tüm hükümet seçeneklerine eşit mesafede olmasını istediklerini vurguladı.

Erdoğan'ın koalisyon fikrine aklını kapattığını dile getiren Altay, Türkiye'de geçmişe bakıldığında vekillerin yemininin hemen akabinde hükümet kurma görevlerinin verildiğini hatırlattı. Bu savsaklamanın sebebinin Erdoğan'ın kafasındaki başka hesaplar olduğunu belirten Altay, Başbakan Davutoğlu'nun büyük bir sınavdan geçeceğini belirterek, "Bir vesayet, basınç, abluka altında mı bu hükümet çalışmalarını yürütecek yoksa özgür iradesiyle mi yürütecek, bunu merak ediyoruz. Hep birlikte göreceğiz. Bu işlerde samimi ve iyi niyetli olmak gerekiyor." dedi.

17 günlük geciktirmenin ekonomiye bir faturası olacağına dikkat çeken Altay, bu Parlamentonun hükümet çıkaracak güçte olduğunu vurguladı. Erken seçime ilişkin bir soruya ise Altay, iktidar cephesinde informal görüşmelerinde erken seçimin bir cinayet olarak değerlendirildiği gibi başka çare olmadığı için erken seçim havası ve anlayışı da olduğuna dikkat çekti.

Altay, iktidar partisinde çok başlılık ve odaklılık olduğunu kaydetti. "Sarayın bu saatten sonra attığı her adım, Türkiye ekonomisinin, iç barışının, bölgedeki dengeleri bakımından artık zarar veren bir hale geldiğini maalesef üzüntüyle görüyoruz." diyen Altay, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun sözleriyle ilgili de "Kimsenin elinde birilerinin inancını sorgulayacak, tartacak, ölçecek bir alet yok. Yusuf Halaçoğlu Allah'ın peygamberimize bile vermediği bir yetkiyi, gücü, tasarrufu kullanmıştır. Biran önce özür dilemesinde, siyasetin doğru düzgün yürümesi açısından, siyasetin kalitesi açısından Yusuf Halaçoğlu'nun sadece CHP'den değil toplumdan özür dileyip Allah'tan af dilemesini tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.

Koalisyon için bir komisyonun kurulup kurulmadığına ilişkin de Altay, bu tür şeylerin ilk görüşmede olumluluk çıktığında olacağını ifade etti. Ancak her partinin seçimde vaat ettiklerinin ne kadarını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine ilişkin bir hesap yaptığını dile getiren Altay, AKP'nin Meclisin bir an önce çalışmalara başlamasın diye özel bir çaba içinde olduğunu söyledi.

Bir başka soru üzerine de Altay, azınlık hükümetlerinin diken üstünde olan hükümetler olacağına dikkat çekti. Bunun Türkiye için doğru bir model olmadığın belirten Altay, en iyi azınlık hükümetinin ömrünün de 6 ay olacağının altını çizdi.