CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, iktidarın ifade özgürlüğü ve demokrasiyi kısıtlamasından en çok sanatçıların zarar gördüğünü söyledi. Karakaş, “Ülkemizde maalesef iş başında olan iktidar ifade özgürlüğünü, güçler ayrılığını ve gösteri yapma hakkını çok büyük ölçüde kısıtladı. Bundan tabi özellikle sanatçılar ve sanat dalları zarar görür. Çünkü ifade özgürlüğü olmazsa yaratıcı özgürlüğü de olmaz.” dedi.

Kültür ve sanat platformundan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ve CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği 'Edebiyat ve Yayıncıların Sorunları' konulu sempozyuma katıldı. CHP’nin parti olarak kültür ve sanata önem verdiğini vurgulayan Ercan Karakaş, “Türkiye’de kültürel gelişme ihmal edilen bir durumdan çıkarılmalıdır biz bunu çıkarmaya çalışıyoruz. Yani istediğiniz kadar sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlayın eğer siyasal gelişme yoksa, insan haklarına dayalı sanatçıların kendilerini rahatça ifade edecek bir demokrasi yoksa bu olmaz. Kültürel bir gelişme yoksa, kültürün her alnında, sanatta bir gelişme yoksa oda olmaz.” diye konuştu.
İktidarın demokrasi ve özgürlükleri yok saydığını aktaran Karakaş, “Ülkemizde maalesef iş başında olan iktidar ifade özgürlüğünü, güçler ayrılığını ve gösteri yapma hakkını çok büyük ölçüde kısıtladı. Şimdide anayasayı değiştirerek bir tek adam yönetimi, bir tek otoriter yönetim kurmak istiyorlar. Bundan tabi bütün insanlar zarar görür. Ama özellikle sanatçılar, sinema, film, heykel ve bütün sanat dalları zarar görür. Çünkü ifade özgürlüğü olmazsa yaratıcı özgürlüğü de olmaz. Eğer insanlar bir eseri yaratırken başıma ne iş gelir diye düşünürlerse ülkede zaten kültürel gelişmede olmaz.” ifadelerini kullandı.

Sanatın tüm dallarının desteklenmesi ve sanat kurumlarının yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanan TÜSAK kanun taslağı ile sanat kurumlarının özelleştirmesi ve hükümete bağlaması amaçlandığını belirten Karakaş, “Biliyorsunuz hükümet bir yasa tasarısı hazırladı. Henüz parlamentoya getiremiyorlar. TÜSAK konusunda sizlerle birlikte 8 saat bir çalışma yaptık. Ben özet olarak bu TÜSAK’ın sanata bir tuzak olduğunu söylüyorum. Çünkü hükümet kendi meşrebine, kendi görüşüne uygun olan sanatçıları kabul ediyor. Diğerlerini kabul etmiyor. Ama buradan başarılı olamayacaklardır.” açıklamasını yaptı.

‘TÜRKİYE, EN ÖNEMLİ SEÇİM AREFESİNE GİRDİ’

Türkiye’nin çok önemli bir seçim arifesine girdiğini ifade eden Karakaş, CHP’nin seçim bildirgesinde kültür ve sanatın olacağını söyledi.

Programda kısa bir konuşma yapan CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ise, “Parti programımızda kültür ve sanatın desteklenmesi için alt yapı desteklerinin alt yapı çalışmaları ve yerel yönetimlerin desteklenmesi sağlayacağız.” şeklinde konuştu.