Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerine ulaşmak için her türlü enerjiyi, gayreti ortaya koyarken ter dökeceklerini söyledi. Bunun için 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, "Yarıda kalan bir şey vardı. Başaramadık, o da yeni anayasa. 7 Haziran’da siz gerekli olan tavrı ortaya koyacak ve yeni anayasayı kuracak gücü ortaya koyacak ve yeni Türkiye’nin temellerini atacaksınız." dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir'de toplu açılış töreninde konuştu. Geçen hafta Afrika’da Etiyopya, Somali ve Cibuti’ye yaptığı ziyaretle ilgili bilgiler veren Erdoğan, "Son olarak pazar günü Somali’deydik. Bütün güvenlik sorunlarına, savrulan tehditlere rağmen, hatta bizden önce giden heyetimize yapılan bombalı saldırıya rağmen, çekinmeden, korkmadan ‘Ya Allah’ dedik. Somali’ye gittik. Orada programımızı harfiyen uyguladık." şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerinin Afrika ziyaretiyle ilgili kendisine yönelttiği eleştirilere cevap veren Erdoğan, "Şimdi bazı siyasi partilerin başkanları çıkıyor, bize şunu söylüyor; ‘Ne işiniz var Somali’de, Türkiye ile ilgilenin’ diyor. Biz 81 vilayetimizde, 780 bin kilometrekarenin tamamıyla, 78 milyon vatandaşımızın her biriyle ilgileniyoruz. Ama biz onlar gibi küçük düşünmüyoruz, biz büyük düşünüyoruz. Adama sorarlar, 10 bin kilometreyi aşkın mesafeden gelip Irak’ta, Kobani’de Afganistan’da ne işin var. Öyle mi? Ama siz eğer güçlü bir ülke, güçlü bir imparatorluğun varisiyseniz, böyle düşünemezsiniz. ‘Evet, biz oralarda da varız’ diyeceksiniz. Biz küçük düşünmüyoruz, büyük düşünüyoruz, varız, var olacağız. Gündemi belirlenen bir Türkiye yok artık, gündem belirleyen bir Türkiye var, artık bunu böyle bileceğiz. Biz kendi vatandaşımızın, arzuları istikametinde bu adımları atıyoruz. Uzanabildiğimiz her yere uzanacağız. Dünyanın neresinde mazlum varsa, mağdur varsa oraya da uzanacağız. Nerede ata yadigârı cami, medrese, külliye, köprü, çeşme, türbe, şehitlik varsa onu buluyoruz, gün yüzüne çıkarıyoruz." diye konuştu.

İsim vermeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Erdoğan, "Ana muhalefetin genel başkanı çıktı, bu Somali ziyaretinde, hastanede yapmış olduğum ziyarette, meseleyi anlamadan bilmeden, oradaki çocuklara dağıttığım hediyelerin ne olduğunu bilmeden, yalan-yanlış bir ifadeyle Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanına bir saygısızlık yaptı. Bu saygısızlığın sonunda yine rezil oldu. Kılavuzu karga olanın … biliyorsunuz ben söylememe gerek yok. Biz çocuklara bir boyama kitapçığı dağıtıyoruz, o bunu anlamıyor, anlamak istemiyor, ona bu aklı verenler kimlerse, onu bu yanlışların içerisine sokuyorlar. Hep siyasetteki bu güne kadar kullandığı argümanlar böyle çirkin oldu. Montaja dayalı oldu. Hep böyle yalan yanlış haberlere dayalı oldu. Hadi onlar şuursuz, onlar edepsiz ama ana muhalefet partisinin genel başkanı da bu montajı gerçek sanarak almış, getirmiş, Meclis’te grup kürsüsünde bu edep dışı, ahlak dışı montajı kullanıyor. Sonuçta ne oldu; kendisi küçüldü, kendisi küçük düştü, Türkiye’ye de dünyaya da rezil oldu. Hatırlarsanız daha önce de bizim ziyaretimizin ardından 2011’de bizim ziyaretimizin ardından ne dedi, ‘ben de gideceğim.’ Sonra ne oldu, Kenya’ya gitti, oradan döndü geldi. Yahu bunların işi montaj, montaj. Bunlar, montajdan başka, şantajdan başka, şantaja alet olmaktan, boyun eğmekten başka bir şey bilmez. Bunların kılavuzu paralel yapı. Paralel yapıyla el ele kol kola şimdi montaj sanatını öğrendiler, bunu uyguluyorlar. Bakın başbakanlığım esnasında defalarca Kırşehir’e geldim. Cumhurbaşkanlığı vazifemde daha beşinci ayımı doldurmadan kalktım altıncı il olarak Kırşehir’e geldim. Başbakan olarak, cumhurbaşkanı olarak Kırşehir’e de Mogadişu’ya da gidiyorum, gidemeyenler utansın. Bırakın Mogadişu’yu şu güzel Kırşehir’e dahi gelemeyenler utansın."

Erdoğan, şöyle devam etti: "Millet yanımızda olduğu müddetçe, dur durak tanımayacağız. İster Gezici olsun, ister paralel olsun, ister yerli ister yabancı medya olsun, kim ne derse desin, kim ne yaparsa yapsın, milletin iradesinden asla ve asla taviz vermeyeceğiz."

7 Haziran’da genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Erdoğan, "Burada benim sizden önemli bir ricam olacak. Bu yıl önemli bir yıl. 7 Haziran’da sandıklara gideceğiz, seçim var. Fakat bu seçimlerin önemli bir yanı şu; 2023. Yeni Türkiye. Bir de yarıda kalan bir şey vardı. Başaramadık, o da yeni anayasa. Şimdi diyorum ki yeni Türkiye ve yeni anayasa için siz iradenizi ortaya tam manasıyla koymalısınız. Nasıl cumhurbaşkanlığı seçiminde millet iradesini ortaya koyduysa, sağlam irade, milli irade ortaya çıktıysa inanıyorum ki 7 Haziran’da da siz gerekli olan tavrı ortaya koyacak ve yeni anayasayı kuracak gücü ortaya koyacak ve yeni Türkiye’nin temellerini atacaksınız." şeklinde konuştu.