Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesiyle ilgili "Sayın Erdoğan, bir intikam peşinde ve bu intikamı bir milli politika haline getirmeye çalışıyor." şeklinde değerlendirdi. Özdalga, "Bu şekilde elinin güçleneceğini zannediyor. Ama intikam projeleri hiçbir zaman için milli politika olmaz. Burda bir başarı elde edebileceğini sanmıyorum. Şunu görmesi lazım: Bu yolun çıkışı yoktur." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Özdalga, Kıbrıs tarihinde rekor bir oyla KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'nın, Türkiye ile kardeşlik ilişkilerini sürdürürken Kuzey Kıbrıs'ın bağımsız bir ülke olduğunun herkes tarafından kabul edilmesini istediğini söyledi. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın KKTC'nin seçilmiş lideri Akıncı'ya karşı, sadece saygısız ve yakışıksız değil aynı zamanda Kıbrıs Türkü'nün davasına zarar veren talihsiz bir dil kullandığını savunun Özdalga, "Bu küçük düşürücü ve tahkir edici bir söylem, hiçbir şart altında Türkiye Cumhurbaşkanı'na yakışan bir üslup değildir. KKTC'nin bağımsız bir ülke olarak tanınması, ilk günden beri Türkiye'nin temel hedeflerinden biri olmuştur. Eğer Türkiye'nin Cumhurbaşkanı KKTC'nin bağımsızlığını tanımıyorsa, başka ülkelerin tanımasını nasıl bekleyebilirsiniz? Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı KKTC'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı'na saygı göstermiyorsa, başka ülkelerin saygı göstermesini nasıl bekleyebilirsiniz? Erdoğan'ın tutumu, sadece Kıbrıs Türkünün davasına değil, Türkiye'nin milli çıkarlarına da ağır zarar veriyor. Erdoğan liderliğinde yürütülen dış politika Batı'da ve Ortadoğu'da iflas etti. Şimdi bu çöküşün yeni bir örneğini Kıbrıs'ta görüyoruz." diye konuştu.

'DEMOKRASİYE, HUKUK DEVLETİNE, YARGIYA BÜYÜK ZARAR VERECEKTİR'

Kamuoyunda 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da tehdit olarak belgeye konulması hakkındaki bir soruya Özdalga, kırmızı kitabın içeriğinin değiştiğini medyadan okuduğunu söyledi. Ama nasıl değiştiği ve nasıl yansıyacağıyla ilgili ayrıntılı bir bilgiye sahip olmadığını dile getiren Özdalga, "Sayın Erdoğan, bir intikam peşinde ve bu intikamı bir milli politika haline getirmeye çalışıyor. Bu şekilde elinin güçleneceğini zannediyor. Ama intikam projeleri hiçbir zaman için milli politika olmaz. Burda bir başarı elde edebileceğini sanmıyorum; bunu başaramayacaktır. Zarar veremeyecektir, hiçbir şey yapamayacaktır demiyorum. Atacağı bazı adımlarla sayın Erdoğan'ın liderliğinde, o doğrultuda atacak adımlarla çok geniş çevreleri ve o arada Türkiye'de demokrasiye, hukuk devletine, bağımsız yargıya büyük zararlar verecektir, vermektedir. Bu yolda devam edebilir ama şunu görmesi lazım: Bu yolun çıkışı yoktur." karşılığını verdi.

'ASKERİ CUNTA DÖNEMLERİNDEN ÇOK DAHA ŞİDDETLİ YARGI BAĞIMSIZLIĞI ZEDELENİYOR'

12 Eylül darbesinin ürünü olan kırmızı kitabın üzerinden, demokrasi ve yeni Anayasa isteyenlerin siyaset yürütmesinin bir çelişki olup olmadığına ilişkin bir soruya da Özdalga, "Türkiye şu günlerde, içinden geçtiğimiz günlerde aslında askeri diktatörlük dönemlerinde, askeri cunta dönemlerinde yaşadığından çok daha şiddetli bir şekilde yargı bağımsızlığının zedelendiğini görüyoruz, yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını, mahkemelerin bağımsızlığının ortadan kalktığını, tabi hakim ilkesinin ciddi bir şekilde zedelendiğini, ifade özgürlüğünün çok büyük ölçüde siyasi iktidarın baskısı altında ezildiğini yaşıyoruz, görüyoruz. Bunları biz ne 12 Eylül dönemlerinde ne de diğer askeri cunta dönemlerinde, askeri rejim dönemlerinde yaşadık, gördük. Ondan çok daha koyu bir baskı rejimi var bugün Türkiye'de." şeklinde konuştu.

'BU İŞİN ÇIKIŞI YOK'

Bunları yeni söylemediğini, 17/25 Aralık'tan hemen sonra söylediğini hatırlatan Özdalga, iktidarın hesap veremeyecek şeyler yaptığını belirterek, şeffaflıkla yargı önüne gitselerdi Türkiye'nin böyle bir noktaya gelmeyeceğinin altını çizdi. Bunda başarılı olamayacaklarını anlatan Özdalga, Türkiye'ye, Türkiye'de demokrasiye, hukuk devletine ve pekçok kişiye zarar verileceğini ama sonunda bunun kendilerinin altında kalacağını ifade etti.

Özdalga, şunları söyledi: "Bu zulmün, baskının, hukuk devletine, mahkemelere yapılan ağır baskıların ve yargının siyasallaştırılmasının, siyasi iktidarın emrine bağlanmasının çıkışı yoktur. Çünkü Türkiye, demokrasisiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, ekonomisiyle böyle bir baskı rejimine, zulme boyun eğme çizgisini çoktan geçmiştir. Bu konuda mümkün değil başarılı olmaları. Ama bu işin arkasında, bir yönüyle intikam alma hırsı var; ama bir yönüyle ciddi korkular var. O korkular da yanlış yaptırıyor. Ama çıkışı yok bu işin."