Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bakın şu anda İngiltere'nin eski başbakanı 'Irak olaylarından biz sorumluyuz, özür diliyorum' dedi. Bu çok enteresan; bu adam Quartet'ın başında olan bir zat. Şimdi bunu söylüyor ama tabi iş işten geçti, atı alan Üsküdar'ı geçti, Irak çöktü. Şimdi yeniden ayağa kalkamıyor." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 13. kez muhtarlarla bir araya geldi.

Erdoğan, bölgedeki gelişmelere değinerek, şöyle devam etti: "Çevremizde yaşanan hadiseleri görüyoruz. Afganistan'ın, Irak'ın yaşadıklarını biliyorsunuz. Bakın şu anda İngiltere'nin eski başbakanı 'Irak olaylarından biz sorumluyuz, özür diliyorum' dedi. Bu çok enteresan; bu adam Quartet'ın başında olan bir zat. Şimdi bunu söylüyor ama tabi iş işten geçti, atı alan Üsküdar'ı geçti, Irak çöktü. Şimdi yeniden ayağa kalkamıyor. Aynı şey Suriye için de geçerli. 370 bin insan öldürüldü Suriye'de, nerede Batı? İşte 2 milyon 200 bin Suriye, 300 bin Irak olmak üzere bir ülkemizde ağırlıyoruz değil mi? Batı ne yapıyor; Batı seyrediyor, kapılarını kapatmış, bize de 'çok başarılısınız, hakikatten çok büyük gayretler sarf ediyorsunuz, size de bizim yardımcı olmamız lazım...' Tamam, neredesiniz? Biz Ensar kültürü ile yetiştik, biz muhaciri de biliriz, Ensar'ı da biliriz."

Erdoğan, şunları söyledi: "Geliyorlar bize güzel güzel kelam ediyorlar, biz gittiğimizde bize güzel şeyler söylüyorlar. 'Hadi' dediğimiz zaman kesenin ağzını açmıyorlar; ama bakıyorsun diyelim ki bir komşuya 400 milyar avro krediyi hibe veriyorlar. Hadi gel bak biz şu ana kadar sadece kamplarda olanlara 8 milyar dolar harcadık. Sadece İstanbul'da 500 bin Suriyeli var, diğer illeri söylemiyorum. Bütün bunlara göğüs geren şu anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir, hükümetidir."

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Ama bunu bile eleştiren istikametini kaybetmiş olan siyasiler, aydın gözüken karanlıklar var. Niye Suriye işine girmişiz, dış politikamız yanlışmış. Ne olacaktı, aynı Batı gibi biz de onların ölümünü mü bekleyecektik, ona seyirci mi kalacaktık? Yarın aynı şeyler bizim de başımıza gelebilir. Birileri Türkiye'yi aynı kaosa, kargaşaya sürüklemek için çalışıyor. Maalesef içimizden bazıları da buna destek veriyor. Vesayet odaklarının yıllarca milletin bağrına sapladıkları hançerler bunun içindi; Türkiye'yi darbelere götüren süreçlerin gerisinde bu vardı; Menderes'i bunun için idam ettiler; Özal'a onca zulmü bunun için yaptılar; Sultan İkinci Abdülhamit Han'ı 'diktatör' ilan ettiler, ondan sonra da hâl ettiler. 33 yıl bu toprakları zerre kayba uğratmadan idare eden bu sultanı, öyle hâl ettiler."

Erdoğan, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz 13 yılda attığımız her adımda önümüze bunun için engeller çıkardılar. Şahsıma da 'diktatör' dediler. Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişiminin ve son olarak yeniden hortlayan bölücü terörün gerisinde hep aynı amaç vardı. Bakın şimdi paralel devlet yapılanması denilen -hani tanımlıyorum ya son günlerde de açıkça söyledim- tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet olan paralel devlet yapılanması... Ve şu anda bunlar bölücü terör örgütü ile beraber hareket ediyorlar. Bu konuda öylesine gözlerini hırs bürümüş durumda ki, alçaklıkta sınır tanımıyorlar. Bütün bunlara rağmen ne yaparlarsa yapsınlar, biz bu tarihi dönemde kimin ne söylediğini, kimin nasıl bir tavır takındığını, nasıl hareket ettiğini görüyor, maşeri vicdana kaydediyoruz."