Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ecdadından adeta utanan, ecdadının mirasına sahip çıkmak şöyle dursun, onu ihya edenlere de karşı çıkan bir anlayışın olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bazı köşe yazarlarını görüyoruz. Ecdad dediğiniz zaman beyler rahatsız oluyor çünkü bunlar köksüz, çünkü bunların cibilliyeti bozuk.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium’da düzenlenen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) projelerinin açılış törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayalleri 81 vilayete ulaşamayanların aksine kendilerinin 3 kıta 7 iklimi kucaklayan bir anlayışla tüm kardeşlerinin onurunu korumanın ve geleceğine ışık tutmanın mücadelesini verdiklerini kaydetti. Erdoğan, “Bizde kuru slogan olmadı bizde istismar olmadı. Biz yaşadık ve yaşatmaya gayret ettik. Çünkü hep şunu söyledik ne aldanan olacağız ne de aldatan olacağız. Biz sadece samimiyetle izzetle hürmetle kardeşlerimize el uzatıyor, umutlarını canlandırıyoruz.” diye konuştu.

Türk milliyetçiliği adına Orta Asya’yı ağızlarından düşürmeyenlerin acaba bugün yolunun açılışı yapılan Bilge Tonyukuk Anıtı'na bir kez olmuş gidip gitmediklerini soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben oraya önce gittim, yerini gördüm, gezdim ondan sonra projelendirdik, bugün de şimdi yolun açılışını yapıyoruz. Ardından müze kısmını da tamamlayacak ve böylece nasıl Göktürk Anıtları'nın müzesini yaptıysak orayı da önce gittim, gördüm ve 42 km’lik yolunu yaptık müzeyi yaptık tüm Türk dünyasının insanlığının hizmetine sunduk. Merv şehrinde Sultan Alparslan’ın türbesini bulma çalışmalarının da sonuna geldik. Hamaset milliyetçiliği yapan ama bu türbenin yerini bildiğini iddia ettiği halde sırf bize zorluk olsun diye söylemediğini ifade edenler bunu bulduğumuz zaman acaba utanacaklar mı? Hiç sanmıyorum. Çünkü bunlar sadece istismar etmeyi bilir bunların defterinde hizmetin yeri yok aynı şekilde Suriye’deki, Irak’taki her etnik gruptan kardeşimize el uzattık.”

Bugüne kadar Suriye’den Türkiye’ye gelenler için harcanan meblağın 5,6 milyar doları bulduğunu kaydeden Erdoğan, “Şimdi buna bile göz dikenler, bizi suçlamak için seçim malzemesi haline dönüştürenler var. Allah aşkına bizim töremizde misafire kapı kapatmak var mıdır? Bizim kültürümüzde eldeki imkanı mağdurdan, mazlumdan, garipten, kapına sığınmıştan esirgemek var mıdır? Dünyalarında bu değerleri yaşatmayanlar bu yola tevessül edebilir ancak biz kendimize yakışanı yapmak zorundayız.” dedi.

Hala ecdadından adeta utanan, ecdanının mirasına sahip çıkmak şöyle dursun, onu ihya edenlere de karşı çıkan bir anlayışın olduğunu ifade eden Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bazı köşe yazarlarını görüyoruz. Ecdad dediğiniz zaman beyler rahatsız oluyor, çünkü bunlar köksüz, çünkü bunların cibilliyeti bozuk. İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet’in yadigarı bir hisar var. Bu çok önemli. Ben inanıyorum ki vatandaşlarımın kahir ekseriyeti bunu bilmiyor. Bu hisar İstanbul’un fethinden önce yapılmış ve fethin müjdecisi olan tarihi bir eser, bu hisarın asıl adı Boğazkesen Hisarı'dır. Yani bugünkü Rumeli Hisarı. Ecdadımız yaptırdığı her güzel eserde olduğu gibi bu hisarın bünyesinde de orada görev yapanlara hizmet için güzel bir mescit inşa etmiş. Ben bunu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken bu mescidi yapmak istedik. Yargıyla boğuşarak maalesef bunu inşa edemedim. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu Boğazkesen Mescidi şehirde 18. yüzyılda yaşanan depremler sonrası sonrasında yıkılıyor geriye sadece minaresi ve temelleri kalıyor. Allah’tan ki minaresi kalıyor. Çünkü o minare olmasa 'hayır burası mescit değil' diyecekler. Caminin yıkıntılarının bulunduğu yeri, daha sonra tiyatro ve konser alanına dönüştürüyor. Uzunca bir zamandır bu şekilde kullanılan alan tıpkı Sirkeci’deki tren garının yanındaki bir caminin sazevi olarak kullanılması gibi, geceleri gazino olarak kullanılması gibi. Hamdolsun orası değiştirildi, dönüştürüldü. Sonunda bir sivil toplum kuruluşumuzun desteğiyle İstanbul Büyükşehir Belediye'miz tarafından aslına uygun hale getirilmeye başlandı. Fatih'in emaneti olan Rumeli Hisarı içerisindeki bu mescit tekrar inşa edilmeye çalışılıyor. İnşaat sürüyor. İnşallah Ramazan’a değilse bayrama yetişecek ve ibadete açılacak. Yapanlardan Allah razı olsun. Ama bakıyoruz bir ödül töreninde sanatçı olduğu iddiasındaki birileri çıkıyor ‘Biz buraya mescit yaptırmayız, buna izin vermeyiz’ diyor. Siz kimin bağından kimi kovuyorsunuz ya.”

Erdoğan, konuşmaların ardından, canlı bağlantılarla 6 projenin açılışını yaptı.