Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin Akdeniz'de hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortak olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu insanları Akdeniz’de, Ege’de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık, vicdanı azabı emaresi görmedik.” dedi.

TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen B20 Konferansı açılış oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında Mardin’de gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında 4 emniyet mensubunun şehit olmasından söz ederek Türkiye’nin terörle mücadelesini tek başına kalsa da sonuna kadar sürdüreceğini söyledi. Erdoğan, “Terörle mücadele konusunda Batı başta olmak üzere tüm dünyayı hassas olmaya, işbirliği yapmaya davet ediyorum.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı G20’nin küresel ölçekteki öneminden söz eden Erdoğan, “Küresel sorunlar sorunlara küresel çözümler bulunması gerekiyor. G20 Platformunda bu çerçevede her geçen yıl daha güçlenen bir anlayış birliğinin oluştuğunu memnuniyetle görüyorum.” ddiye konuştu. Türkiye olarak 2008 yılındaki küresel finans krizini sınırlı kayıpla atlattıklarını kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “G20’nin aynı zamanda küresel barış ve istikrara da katkı yapmasını sağlamak zorundayız. Çünkü küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi mümkün değildir.”

"PEKİN-İSTANBUL HATTINI DİKKATE ALMAYAN HİÇBİR PROJENİN BAŞARIYA ULAŞMA ŞANSI YOK"

“Açık söylüyorum; bugün Pekin-İstanbul hattını dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur. Önümüzdeki 10 yılda ulaşımda, enerjide, ticarette ve diğer alanlarda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır” diyen Erdoğan, şunları ekledi: “Büyümenin sadece rakamlardan ibaret görülmesi eksik hatta yanlış bir anlayıştır. Dünyanın tamamını ve toplumların her kesimini içine almayan bir büyüme beraberinde sosyal dengesizlikleri ve huzursuzlukları getirecektir.”

Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımlarına büyük önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, ekonominin en büyük tehdidin terör olduğunu söyledi.

"AVRUPA ÜLKELERİ HAYATINI KAYBEDEN HER MÜLTECİNİN VEBALİNE ORTAKTIR"

Batılı ülkelerin terörle mücadelede gerekli duyarlılığı gösteremediğini ifade eden Erdoğan, “Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz’i mülteciler için bir mezara dönüştüren Avrupa ülkeleri hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır.” dedi.

Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Akdeniz’de mültecileri taşıyan bir batan bir botta ölen üç yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bizim sahillerimizdeki bu üç yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi? Birçok savaşlarda hatırlayın mazotların içinde çırpınan o hayvanları farklı bir şekilde ananlar acaba bu üç yaşındaki yavruyu, abisini, annesini, babasını hatırlamayacak mı? Birleşmiş Güvenlik (BM) Güvenlik Konseyi, daimi üyelerin sorunları haricinde hiçbir soruna eğilmeyen bir yapı halinde dönüştü. Mazlumu değil, zalimi kollayan küresel güvenlik sisteminin insanlığa güven vermeyen mevcut yapısının sürdürülebilirliği kalmamıştır. Batı merkezli dünyanın geride kaldığını artık çok merkezli dünyanın ortaya çıktığını hep birlikte kabul etmek mecburiyetindeyiz.”

"AKDENİZ’DE BOĞULAN İNSANLIĞIMIZDIR"

“Akdeniz’de boğulan sadece mülteciler değildir. Akdeniz’de boğulan insanlığımızdır” diyen Erdoğan, “Bu insanları Akdeniz’de, Ege’de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık, vicdanı azabı emaresi görmedik, duymadık. Merhametini yitirmiş bir dünya sistemi insanlığın hiçbir derdine derman olamaz.” sözlerini kaydetti.