Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kafasındaki öncelik planın erken seçim olduğu söyledi. Usluer, Cumhurbaşkanının kendi kafasındaki plana göre de erken seçim tarihini belirleme çabası nedeniyle hükümet kurma çalışmalarını ötelediğini kaydetti. MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi de eleştiren Usluer, “Millet erken seçim diye oy vermedi, uzlaşın diye verdi.” ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Usluer, partisinin il binasındaki toplantıda, Ankara’da yaşanan siyasi atmosferi değerlendirdi. Cumhurbaşkanının kafasındaki öncelik planın erken seçim olduğu vurguladı. Usluer, Erdoğan'ın erken seçim tarihini belirleme çabası nedeniyle hükümet kurma çalışmalarını ötelediğini belirtti. Türkiye’de 1995 ve 2011’de yapılan seçimleri hatırlatan Usluer, “1995 yılından 2011 seçimlerine kadar baktığımızda hükümet kurma görevinin yemin töreninden 3 gün sonra verildiğini görüyoruz. Ancak 2015 seçimlerine baktığımızda yemin töreni geçeli çok oldu, Meclis başkanlığı seçimi üzerinden neredeyse 1 hafta geçti. Hala hükümeti kurma görevi verilmedi.” dedi.

'BİR ZAMAN KAZANMA ÇABASI VAR'

Usluer, şöyle devam etti: “Bu defa sürecin bu kadar uzatılması burada bilerek işi, süreyi uzatma, zaman kazanma çabası var. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı'nın kafasındaki öncelik planın erken seçim olduğu görülüyor. Cumhurbaşkanı kendi kafasındaki plana göre de erken seçim tarihi belirleme çabası nedeniyle hükümet kurma çalışmalarını ötelemekte. 2015 seçimlerine baktığımızda yemin töreni üzerinde bir süre zaman geçeli çok oldu, Meclis seçimi neredeyse 1 hafta oldu. Maalesef hükmet kurma görevi verilmedi. Sürecin bu kadar uzatılması hatta önümüzdeki hafta AKP’nin halen divan üyelerinin belirlenmemesi akabinde Meclis başkanının 2 gündür Bosna gezisinde olması görünen odur ki hükümet kurma görevi sonraki haftaya kalacak. Burada bilerek işi uzatma, süreyi uzatmakta. Bir zaman kazanma çabası var. 7 Haziran'da hepimiz gördük ki, Türk milleti 'milli irade' dedi, ‘12 yıldır biz size güvenoyu verdik, ancak 12 yılın sonunda siz ülkeyi gerginleştirdiniz, siz ülkede öfke siyasetini oturttunuz' dedi.”

Prof. Dr. Usluer, Cumhurbaşkanı seçilen ve 11 yıl bu partinin başbakanlığı yapmış olan Erdoğan’ın seçim sürecinde meydanlara çıkması, tarafsızlığını yitirmesi ve bir parti için oy istemesi ile diğer partiler hakkında kötü konuşmasının aslında seçmenin oy vermesini belirlemesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

‘MİLLET ERKEN SEÇİM İÇİN DEĞİL, UZLAŞIN DİYE OY VERDİ’

Prof. Dr. Usluer, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de tepki gösterdi. Usluer, “Seçmen gösterdi ki, ‘artık kutuplaştırılmış siyaset istemiyoruz, artık birlik, beraberlik ve çoğunluğun egemen olduğu değil, çoğulculuğun egemen olduğu bir siyasetin ülkemizde yeniden inşasını istiyoruz’ yanıtını verdi. Fakat Bahçeli daha seçim sonuçları kesinleşmeden ekranlara çıktı ve dedi ki ‘bu sonuçlar erken seçim demektir’ Halbuki seçmen, sonuçlara göre erken seçim diye oy vermedi, 'uzlaşın' diye verdi. 'Ben kutuplaşma siyaset istemiyorum, lütfen uzlaşın' dedi.” diye konuştu.