Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitime imkanlar sağlarken gençlerden de beklentileri olduğunu belirterek "Bu gençlik elinde silahla, bıçakla dolaşan gençlik olmayacak. Elinde kitabıyla kalemiyle dolaşan gençlik olacak." dedi.

Erdoğan, ATO Kongre Merkezi'nde Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi Tablet Dağıtım Töreni'ne katıldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada projenin ülkenin eğitim tarihinde önemli bir gün ve adım olduğunu dile getirerek, 700 bin tablet bilgisayarın bugün dağıtılacağını söyledi.

10 milyon 600 bin tablet bilgisayarın önümüzdeki yıllarda dağıtılacağını belirten Erdoğan, bunun ihalesinin yapıldığını hatırlattı. Erdoğan, Fatih Projesi ile eğitimde çok güçlü ve kaliteli bir alt yapı kurulduğunu vurguladı. Kendi döneminde yaşadığı sıkıntıları anlatan Erdoğan, Anadolu'nun en ucra köşelerinde taşımalı sistemle bile olsa çocukların okula gönderildiğini ifade etti.

Milli bütçenin yarısını eğitime ayırdıklarını, ikinci sıraya da sağlığı koyduklarını dile getiren Erdoğan, "Geçmişte eski Türkiye'de paranızla bile kitaplarınızı alamıyordunuz. Böyle süreçten bugünkü sürece geldik. Kalemi, kağıdı paranızla alamadığınız dönemden böyle döneme geçtik. Öyle sınıflar var ki 20 kişilik sınıflar var, öyle sınıflar var ki 40-50 kişi var. Bu da aşırı göçten dolayı." diye konuştu.

Eğitimde 4+4+4 sistemine geçerek darbe dönemi adaletsizliklere son verdiklerini savunan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ayrımcılığı ortadan kaldırdık. Bu bir yarış. Bu yarışın içerisinde bu başörtülü, başı açık böyle ayrımı kimse yapamaz. Danıştay kararını açıkladı. Ortaokulda, lisede başörtüsü serbesttir dedi. Bu karar adaletsizliğin kaldırıldığı anlamına gelir. Benim iki çocuğumda başörtülü oldukları için yurt dışında okudu. Erkek evladımın bir tanesi Boğaziçi'ne puanı tutmasına rağmen katsayı engelinden dolayı yurt dışında okudu. Demek ki oluyormuş. Gençlerimizin önünü açmaya mecburuz. Eğer bir nesil tarihini bilmiyorsa, dilini, dinini bilmiyorsa o neslin geleceği yoktur. Yoksulluk, imkansızlık nedeni ile okula gidemeyen öğrencilerimiz vardı. Annelere özel burslar verdik. Onların eğitim özlemini sona erdirdik. Türkiye'de maddi imkansızlık nedeniyle okuluna gidemeyecek öğrenci sayısı yok denecek kadar azdır."

Atılması gereken çok adım olduğunu vurgulayan Erdoğan, bazılarının Fatih Projesi'nin sona erdiğini, tablet bilgisayar dağıtımı yapılmayacağını dediğini savundu. "Bugünkü 700 bin bilgisayara ne diyeceksiniz? Gelecek yıldan itibaren dağıtılacak 10 milyon 600 bilgisayarın ihalesi yapıldı. Buna ne diyeceksiniz?" diyen Erdoğan, "Siyasete dürüst yaparsanız ülke de, millet de kazanır. Çirkin yaparsanız ülke de, millet de kaybeder." ifadelerini kullandı.

'Bu kadar üniversite açılması hatadır' dendiğini belirten Erdoğan, eğitimin kimsenin tekelinde olmadığını, olamayacağını kaydetti. "Bize devlet olarak düşen tüm gençlerimize eğitim yapabilecekleri imkanı hazırlamaktır." diyen Erdoğan, şunları söyledi: "Bugün eğitim konusunda tüm vatandaşlarımız aynı imkanlara sahipler. Elimize vicdanımıza koyarak cevap verelim. Şu anda burs ya da kredi talebi için müracaat eden üniversite gençlerinin eli boş dönen yoktur. Ülkemizin dört bir yanından gençlerimize üniversite eğitimi sağlamanın nesi kötü? Tüm gençlere burs ya da kredi veriyoruz. Eğitime bu imkanları sağlarken gençlerimizden de beklentilerimiz var. Bu gençlik elinde silahla, bıçakla dolaşan gençlik olmayacak. Elinde kitabıyla kalemiyle dolaşan gençlik olacak. Bizim zamanımızda kitap, defter, kalem bulmak zordu ama yüksek ideallerimiz vardı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından 11 okuldan öğrenci ve öğretmene temsili olarak tablet bilgisiyar verdi.