Adana eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak 'Söyleyeceklerim Var' isimli kitabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında geçen bir görüşmede yaşadığı çarpıcı bir anekdotu aktardı. Ulusal bir gazetenin bölgesel ekine kitabın tanıtımını yapan Durak, 2007’de cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti adayının açıklanmasından hemen önce yaptığı görüşmede Erdoğan'ın, Gül'ün adaylığı için 'emri vaki yaptı' dediğini açıkladı.

Kendisinin talebi üzerine dönemin Başbakanı Erdoğan’la görüştüğünü anlatan Aytaç Durak şunları anlattı: "Başbakan ziyaret sebebimi sorduğunda sözü dolandırmadan somut bir ifade ile 'Sayın Başbakanım, Abdullah Bey'i Cumhurbaşkanlığı için yeterli görmüyorum' demiştim. Tahmin ettiğim gibi olmuştu, kafasındaki en karmaşık konuya dokunmuştum. 'Ama emrivaki yaptı. Adaylığını açıkladı. Meydanların sesine kulak vermezlik yapamazmış...' dedi, birden. Konuşmamı, 'Cumhurbaşkanı ülkeyi meydanlardan mı yönetecek? Yarın halk meydanlara çıkar 'Apo'yu asalım' veya 'Vergiler çok, azaltalım' derse, ülke meydanların sesiyle mi yönetilecek?' diye sürdürmüş, onu etkilemiştim. O anda kafasında Gül'e karşı alternatiflerin oluştuğunu hissettim. Ve hemen ekledim: ‘Lider karar vermeden önce çok düşünür, çok araştırır. Karar verdikten sonra asla düşünmez. Yolcu ederken tokalaştığım elini bırakmadan 'Karateci tuğlalara konsantre olursa kırar. Ancak, eğilirken tereddüt ederse kafası kırılır' demiştim son olarak. Doğaldır ki o gün parti merkez yürütme kurulu toplantısında bu konu görüşülecekti. Başbakan konuyu oraya götürerek, ‘Varsa adaylar başvursunlar, yarın son gün’ demiş olmalı ki, o gün tüm ajanslar gece sabaha kadar bu haberi yorumluyorlardı. ‘Başbakanın kafasında başka aday var.' Ertesi gün AKP Genel Merkezi önünde taraftarlarınca Gül lehine tezahürat yapılınca Erdoğan geri adım atmıştı. 7 yıl bu tereddüdünün sıkıntısını yaşadığını tahmin ediyorum."

'GÖRÜŞME KAMUOYUNA ERDOĞAN TARAFINDAN YANLIŞ ANLATILDI'

Muhakkak ki bir üst makamla ilgili görüşmenin, üst makam açıklama yapmadıkça kamuoyu ile paylaşılmasının etik olmayacağını belirten Durak, kitabında şöyle devam ediyor: “Bunu biliyordum. Ama aramızda geçen bir başka ikili görüşme kamuoyuna kendisi tarafından yanlış anlatılmıştı. 'Kendisinden son bir defalık adaylık istediğim' şeklinde açıklama yapılmıştı. 'Başbakan yalan söylüyor' diyemezdim. Böylece ödeştik. Siyasette ‘son defa adaylık' diye bir tabir yoktur. Genelde liderlerin etrafını bir takım yalakalar, eyyamcılar sarar. Özellikle belediyelerde başkanın etrafını menfaatçiler kuşatır. Ben çıkar çevrelerine, parti yöneticilerine dahi ayrımcılık tanımadığım için partililer 5 yıllık sürenin sonunda genel başkanlarına ‘Bu adamı bir daha aday göstermeyeyim. Bize yaramıyor.’ diye dayatırlar. Muhakkak ki Başbakanımız da o tarihte onların etkisi altında kalmış olmalı, böyle bir açıklama yapmıştı.”

5’inci kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Durak, AK Parti iktidarı tarafından bir yıl sonra hakkındaki soruşturmalar ileri sürülerek, 4 yıl boyunca görevinden uzaklaştırılmıştı. Durak, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra 1 Nisan 2014'de görevine iade edilmiş ve koltuğu halefi MHP’li Hüseyin Sözlü’ye bırakmıştı.