Almanya Başbakanı Merkel’le görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nde açılması gereken fasıllara dikkat çektti. Erdoğan, “Türkiye’nin AB ile devam eden müzakere sürecinde açılan 15, 17, 23, 24 ve 31’inci fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkânı bulduk. Almanya, Fransa İngiltere ve İspanya’nın bu konuda desteğini kendilerinden özellikle rica ettim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere İstanbul’a gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde kabul etti.
Kabulün ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakan Merkel, bir basın toplantısı düzenleyerek, görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

MÜLTECİLER SORUNU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Almanya ile teröre karşı ortak mücadele eylem planı üzerinde durma hassasiyetinin devam ettiğini belirterek, görüşmedeki önemli konu başlıklarından birinin Suriyeli ve Iraklı mültecilerin şu anda Türkiye’deki durumu ve Batı'ya olan yönelişi olduğunu söyledi. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmelerinin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Merkel’in, Türkiye’nin bu konuda üstlendiği yükü ifade ederek, “Bizler Türkiye’ye yardımcı olmamız gerekir” dediğini aktardı.

“TÜRKİYE-AB İLE İLGİLİ FASILLARI DEĞERLENDİRDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları ikili görüşmede ayrıca terör örgütlerine karşı müşterek hareket edilmesi gerektiği üzerinde durduklarını, Türkiye’nin AB ile devam eden müzakere sürecinde açılan 15, 17, 23, 24 ve 31’inci fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkânı bulduklarını açıkladı. Erdoğan, “Almanya, Fransa İngiltere ve İspanya’nın bu konuda desteğini kendilerinden özellikle rica ettim.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Merkel’in bu ziyaretinin ve yaptıkları görüşmenin her iki ülke için de hayırlara vesile olmasını temenni ederek açıklamasını tamamladı.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: TÜRKİYE'NİN YÜKÜNÜ ÜSTLENMELİYİZ

Bu görüşme ve ziyaret fırsatını verdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Almanya Başbakanı Merkel de görüşmenin faydalı geçtiğini aktararak, Türkiye ile AB arasında yapılan görüşmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin böylece güçlendiğini düşündüğünü söyledi.

Özellikle terörle mücadele konusunu değerlendirdiklerini açıklayan Almanya Başbakanı Merkel, “Bunun yanı sıra Suriye’de siyasi bir çözümün gerekliliğini ele aldık. Çünkü bu konular her iki ülkeyi de ilgilendiren konu başlıkları. Bu iki konuyu bundan sonra da görüşme konusunda mutabakata vardık.” diye konuştu.

Türkiye’nin bugüne kadar 2 milyon mülteciyi kabul ederek çok büyük ve zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduklarını ifade eden Başbakan Merkel, bu konuda Türkiye’yi takdir ettiklerini vurguladı. Mülteciler konusunda “Türkiye’nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini ve Türkiye’ye destek olunması gerektiğini savunuyoruz” diyen Başbakan Merkel, Türkiye AB ilişkileri ile ilgili olarak da şu açıklamaları yaptı: “Zaten Türkiye ve Avrupa Birliği daha sıkı ve yoğun bir iş birliği içine girilmesi gerektiği mutabakatına vardı. AB konusu ile ilgili olarak da bir ivme bir hızlandırma kazandırılması gerektiği hususunda mutabakat söz konusu. Aynı şekilde vize ve kabul anlaşması konu başlıklarının hızlandırılması konusunda hem AB, hem Türkiye bir mutabakata vardı. Bundan da memnuniyet duyuyoruz.”