Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle 81 ilden gelen vatandaşlara konuştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen resepsiyonda Erdoğan, “Vesayeti korumak adına milletin tüm kazanımlarına yönelik hücumların kılıfı olarak hep ‘Cumhuriyet’ lafzı kullanıldı” dedi.

“Cumhuriyet adına cumhurun yani milletin iradesi yerle bir edilmeye çalışılıyordu. Aynı şekilde 2007 yılında ülkemizde Cumhuriyet Mitingleri yapıldı. Cumhuriyet adı kullanılarak yine cumhurun, milletin iradesine saldırıldı. Vesayeti korumak adına demokrasiye, özgürlüklere, hukuka yani milletin tüm kazanımlarına yönelik hücumların kılıfı olarak hep Cumhuriyet lafzı kullanıldı.” diyen Erdoğan, “Cumhuriyet’in özüyle, ruhuyla en küçük bir ilişkisi bulunmayanlar, kendi ideolojileri ve nüfuzlarının, gizli iktidarlarını sürdürmek adına bu kavramı istismar ettiler. Açık söylüyorum; bu istismar en çok ‘cumhuriyet’ kavramına vermiş, milletle devlet arasına mesafe koymuş, milletimizin son bağımsız devletinin yönetim biçimi olan Cumhuriyet’e dört elle sarılmasını zorlaştırmıştır.” diye konuştu.

‘CUMHURİYET ARTIK MİLLETİN UHDESİNDEDİR’

“Bugün burada memnuniyetle ifade etmek isterim ki; artık Cumhuriyet, ülkenin ve halkın adeta iliğini sömüren vesayet odaklarının değil, bizatihi cumhurun, milletin uhdesindedir.” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Geçmişte Cumhurbaşkanlığı makamı tek bir kimliğin, tek bir anlayışın, tek bir hayat biçiminin hakim olduğu, kapısından sadece bu formata sahip kişilerin girebildiği bir yer olmuştur. Bugün Cumhurbaşkanlığı makamı işte bugün olduğu gibi ülkenin 81 vilayetinden tüm vatandaşlarımızın geldiği, el üstünde tutulduğu bir yerdir.” dedi.

Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dikkat ediniz, Cumhurbaşkanlığı makamında 27 Mayıs ve 12 Eylül’de olduğu gibi darbecilerin oturduğu dönemleri gördük. 28 Şubat’ta olduğu gibi bu makamın vesayetin sesi haline dönüştüğü zamanlar yaşandı. Ama hiçbirinde bu makam 10 Ağustos 2014 tarihinden bugüne kadar olduğu gibi bir saldırıya, bir hücuma, eleştiriye hatta hakarete uğramadı. Cumhurbaşkanlığı makamında darbecilerin oturmasını içlerine sindirenler şimdi aynı makamda doğrudan milletin oyları ile göreve gelen birinin yani şahsımın bulunmasına tahammül edemiyorlar. Çünkü, bunların ne Cumhuriyet diye bir dertleri var, ne demokrasiye inançları var ne de cumhura, millete onun tercihlerine saygıları var.” diye konuştu.

‘DEĞİŞİM SADECE SİMGESEL DEĞİLDİR’

Cumhuriyet’in sahibinin millet olduğunu kaydeden Erdoğan, sembolünün de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olduğunu savundu. Erdoğan, “Bu değişim sadece simgesel değildir. Çok güçlü bir alt yapıya, çok güçlü bir arka plana da sahiptir. Cumhuriyetimizin ilk 80 yılında yapılan işler ile son 12 yılında yapılan işleri karşılaştırdığımızda ortaya çıkan tablo kimin gerçek Cumhuriyetçi kimin de sadece istismarcı olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koyacaktır.” dedi.