Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldığı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol açtı. Medyada dolaşan önemli bir bölümü de yalan veya yanlış olan görüntüler, haberle bu duyarlılığı istismara açık hale getirdi. İstanbul’daki küçükte olsa asla görmek istemediğimiz hadiseler yaşandı. Türkiye tüm soydaşları ve kardeşleri gibi Çin’deki Uygur Türklerinin de sonuna kadar yanındadır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'da büyükelçilerle iftar programında bir araya geldi. iftar programının ardında büyükelçilere hitap eden Erdoğan, Suriye’de yaşanan olaylara dikkat çekti. Suriye’deki ihtilafın beşinci yılında hem Türkiye’nin hem uluslararası toplumun güvenliğinin ciddi tehdit altında olduğunu savunan kaydeden Erdoğan, “DEAŞ demokrasi, özgürlük ve onur mücadelesi veren Suriye halkına karşı kullanılmak amacı ile rejim tarafından desteklenen bir terör örgütüdür. Bu örgütün insanlık dışı, barbarca eylemlerini burada bir kez daha kınıyorum. Bu yapılanların bizim dinimizle ahlakımızla, vicdanımızla, kültürümüzle hiçbir ilişkisi yoktur. İnşallah bu kanser hücresinden beraber mücadele ile kurtulacağız. Türkiye sınırlarının hemen yanı başında ne terörün kök salmasına ne de tek yanlı ‘oldubittilere’ rıza göstermeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Kobani olayları üzerinden Türkiye aleyhine propaganda başlatıldığını belirten Erdoğan, “Oradaki kardeşlerimize Kürt oldukları için sahip çıkmadığımız gibi alçakça bir yalan ortaya atıldı. Benim ‘Kobani düştü, düşüyor’ bu şekildeki ifademi bambaşka bir noktaya çekerek adeta Türkiye düşmanlığı pompalandı” şeklinde konuştu.

Bu ay sonu itibarı ile Çin’e bir seyahat yapacağını hatırlatan Erdoğan şöyle devam etti: “Dünyanın her köşesinde bizim soydaşlarımız var. Bu çerçevede Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldığı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol aştı. Medyada dolaşan önemli bir bölümü de yalan veya yanlış olan görüntüler, haberle bu duyarlılığı istismara açık hale getirdi. İstanbul’daki küçükte olsa asla görmek istemediğimiz hadiseler yaşandı. Türkiye tüm soydaşları ve kardeşleri gibi Çin’deki Uygur Türklerinin de sonuna kadar yanındadır. Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntıları en üst düzeyde dile getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz. Ay sonunda yapacağımız Çin ziyaretinde meseleyi muhataplarımızın dikkatine getireceğiz. İstanbul’da yaşanan provokatif olaylar ne bizim misafirperverliğimize yakışır ne de Uygur kardeşlerimizin dertlerine derman olur. Bu konuda ülkemiz kamuoyunu dikkatli olmaya çağırıyor, provokatörlerin oyununa gelinmemesini rica ediyorum. Güvenlik güçlerimizin de bu konuda çok daha dikkatli çok daha hassas olacaklarına inanıyorum.”

Paralel Yapı ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu örgüt ile mücadelede siz dostlarımız yanımızda görmek istiyoruz. Artık Milli Güvenlik Siyaset Belgesi içinde de bu örgüt yerini almıştır. İfade şudur; ulusal güvenliğimizi tehdit eden legal görünüm altındaki illegal örgütler. Buda bu örgütlerden bir tanesidir.”

Konuşmasının ardından davetlileri eşi ile beraber uğurlayacağını belirten Erdoğan, davete katılan kadınlara fular, erkeklere ise arkasında kendi imzasının olduğu kravat hediye edeceklerini söyledi.