CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılarının, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı tarafından mülakatla seçildiği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Tanal, Adalet Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde, yargı ve yargı mensuplarının yürütmenin vesayeti altına girdiğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yargıya açıkça müdahale ettiğini ve bu duruma araç olan yargı mensuplarının da yasalara aykırı davrandığını belirtti. Tanal, “Bugüne kadar hiçbir Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu şekilde mülakata alınarak göreve başlatılmadı. Bu durum hem yargıya hem de yürütmeye olan güveni sarsmaktadır. Bu iddialar doğruysa, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın tarafsızlığından söz etmek mümkün değildir. Birilerini kırmadan, incitmeden, küstürmeden görevini yapacağı bellidir.” dedi.

Tanal, Adalet Bakanı Kenan İpek’e şu soruları yöneltti: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı adaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mülakata girdikleri ve bu şekilde içlerinden birisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçildiği iddiaları doğru mudur?
Bu iddialar doğru ise bu durumun yasal gerekçesi nedir? Yasalarımızda böyle bir usul var mıdır? Daha önce böyle bir uygulama yapılmış mıdır? Bu durum yürütmenin yargıya açık müdahalesi değil midir? Mülakata giren adaylar hakkında Bakanlığınızca herhangi bir tahkikat yapılacak mıdır? Yargı bağımsızlığını hiçe sayan ve şaibe altına alan bu mülakat işlemi karşısında Bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı olacak mıdır?"