Diyarbakır Müftüsü iken ayrılıp HDP’den milletvekili adayı olan Nimetullah Erdoğmuş, Diyanet İşleri Başkanlığını sert dille eleştirdi. Erdoğmuş, "Diyanet İşleri Başkanlığının koltuğu Başbakan'ın koltuğuna vidalanmış durumdadır. Başbakan hangi tarafa koltuğunu çevirirse Diyanet İşleri Başkanlığının da koltuğu o tarafa dönecek. Biz bunu inançlardaki özgürlük eşitliğini savunmak için tartışıyoruz." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen Daire Başkanlığı tarafından projelendirilen ve bölgede ilk olma özelliği taşıyan Dini Kültür Merkezi’nin temeli atıldı. Temel atma törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nimetullah Erdoğmuş, HDP, DBP il ve ilçe eş başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan, Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyeleri, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Belediye Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi’nde yapılacak Din Kültür Merkezi’nin temel atma törenine Kur'an-ı Kerim okunarak başlandı. Ardından açılış konuşması yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, proje hakkında teknik bilgi verdi. Merkezin ihalesinin ocak ayında yapıldığını, yapımına 3 Mart’ta başlandığını ve tesisin 1 milyon 214 bin liraya mal olacağını söyleyen Sevinç, çalışmaların ekim ayında tamamlanacağını kaydetti.

Törende konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nimetullah Erdoğmuş, HDP’nin Diyanet İşleri Bakanlığını şahıslar üzerinden tartışmadığını belirterek, "Bir başkasının görüşünü, mezhebini, inancını da sorgulamıyoruz. Diyanet işleri Başkanlığının koltuğu Başbakan'ın koltuğuna vidalanmış durumdadır. Başbakan hangi tarafa koltuğunu çevirirse Diyanet İşleri Başkanlığının da koltuğu o tarafa dönecek. Biz bunu tartışırken, görüşürken eşitliği inançlardaki özgürlük eşitliğini savunuyoruz. Biz din hizmetlerinin mezhep hizmetlerinin inanç hizmetlerinin tarafsız bir şekilde, layıkıyla hakkıyla yürütebilecek alanların açılması için bu tartışmaları yapıyoruz." diye konuştu.

'DİYANET YILLARCA ŞAFİİ MEZHEBİNE VE ALEVİLERE AYRIMCILIK YAPTI'

Diyanet İşleri Başkanlığının uygulamalarını eleştiren Erdoğmuş şunları söyledi: "Yıllarca Şafii mezhebine mensup olan ulema ve cemaat, Diyanet tarafından görmezden gelindi. Sadece Hanefi mezhebi üzerinde Diyanet hizmetleri yürütüldü. Bu ayrımcılık değil miydi? Yine Alevi kardeşlerimizin mahrum bırakılması ayrı ayrımcılık değil miydi? Diyanet tartışmasını din ve inanç tartışmasına dönüştürdüler ama gelin görün ki artık gün pasif kalma günü değil. Kürtler, Kürt ulemaları, Kürt siyasetçileri, Kürt halkı topyekûn olarak pasiflik merhalesinden artık hep beraber aktiflik merhalesine geçtiler. Bu aşamadan sonra bunu engellemek, bunu durdurmak mümkün değil."