AK Parti’den istifa eden eski Kültür ve Turizm Bakanı Bağımsız İzmir milletvekili Ertuğrul Günay, Gezi olayları sırasında yaşananlara ilişkin Twitter hesabı üzerinden paylaşımlarda bulundu.

Bugün Gezi olaylarının yıldönümü olduğunu belirten Ertuğrul Günay, “Benim için de özel önemi olan bazı bilgileri hatırlatmak ve kamuoyu ile yeniden paylaşmak istiyorum: Gezi Parkı, aynı alandaki kışlanın yıkımı ile 1940'ta oluşmuş. Yıkılan yapının tarihi mimarimizde özgün bir yeri yok, sıradan bir yapı.” ifadesini kullandı.

Günay, 2012'de kışlanın AVM ve kısmen kültür, eğlence merkezi amacıyla yeniden yapılmasına karşı çıktığına işaret ederek, şöyle yazdı: “Koruma Kurulu'nda projeyi reddetti. Konu, sayın Başbakan tarafından Ocak 2013'te Bakanlar Kurulu'na getirildi. Ret kararını savundum. Ay sonunda Bakanlık'tan ayrılmak zorunda kaldım. Benden sonra sayın Erdoğan, ‘biz de reddi, reddederiz’ dedi. Konu Bakanlar Kurulu'na yeniden gitti; bu kez kabul edildi. Böylece ağaç kıyımına kalkıldı. Beyoğlu'nda son yeşilin kıyımına başta birçok AKP'li de karşıydı. Ancak Erdoğan'ın tavrı onları geriletti, karşı çıkan birkaç kişi kaldık. Haksızlığı bilenlerin bu suskunluğu ve Erdoğan'ın çevresini kışkırtıcı fırsatçıların sarması, iktidar için kötüye gidişin dışa vurumu oldu. Gezi'de bir avuç ağacı korumak için başlayan ve Erdoğan'ın kibirli tavrına karşı yükselen olaylarda, gençler canını yitirdi, acılar yaşandı. Bu arada Erdoğan'ın öfkeli tutumuna destek amacıyla, AKM'deki restorasyon çalışması haksız bir kararla durduruldu, çürümeye terk edildi. Gezi olayları sırasında da söylediğim gibi, birlikte çay içerek diyalogla çözülecek bir olay, ‘kötü yönetim örneği olarak’ tarihe geçti.”