TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Grup Toplantısı'nda, vefat eden gazeteci yazar Altemur Kılıç'a Allah'tan rahmet diledi.

Kılıçdaroğlu, dünyadaki en değerli şeyin insan hayatı olduğuna işaret ederek, Türkiye'deki iş kazalarına değindi. Ocak ayında 110, Şubat'ta 140, Mart'ta 157, Nisan'da 168, Mayıs'ta 119, Haziran'da 200, Temmuz'da 133, Ağustos'ta 199, Eylül ayında 141 kişinin, son bir haftada ise 121 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bunlar isimsiz insanlar. Hiç kimse 'Bu işçiler hayatını neden kaybetti' diye sormuyor. Bir lokma ekmek için hayatlarını kaybettiler. Bu insanlara, bu garibanlara hangi siyasi parti kucak açıyor? Gayet açık, gayet net, huzur içinde söylüyorum; bu insanların tek bir sahibi vardır o da CHP'dir, halkın partisidir. İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüyüz. Ama hiç kimse bu gariban insanlara sormuyor. Avukat bulacak paraları bile yok. Büyük kısmı sigortasız. Hükümete sormak gerekmiyor mu? Bu vicdan denen şey rantın içinde bir yerde mi gizli? Bu insanlara ne zaman sahip çıkacaksınız. Bana diyorlar ki 'Neden mağdurlara sahip çıkıyorsun.' Ne yapayım ben zalime sahip mi çıkayım?"

-"İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır"


Rant odaklı ve insan odaklı olmak üzere iki tür hükümet programı olacağını belirten Kılıçdaroğlu, rant odaklı yerlerde iş kazalarının olacağını, yüzlerce insanın hayatını kaybedeceğini ifade etti. Kendilerinin insan odaklı bir anlayıştan geldiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, kimliği, inancı, yaşam tarzı ne olursa olsun her insanın en değerli varlık olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, Hükümetin 14 yıldır işsizlik sorununu çözemediğini savunarak, "İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır." dedi.

İktidarın işsizlik sorununu çözmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sözüm söz, CHP iktidarında aile sigortasını getireceğiz hiçbir ailenin geliri 600 liranın altında olmayacak." vaadinde bulundu.

Türkiye'de 5 milyon 870 bin işsiz bulunduğunu, üniversite mezunları arasındaki işsizliğin daha fazla olduğunu ileri sürden Kılıçdaroğlu, eğer bir evde işsiz varsa o ailede huzursuzluk olacağını vurguladı. Kılıçdaroğlu, "Eğer bir siyasi iktidar işsizliği temel sorun kabul etmiyorsa Allah aşkına onu artık sandığa gömmenin zamanı gelmiştir." ifadesini kullandı.

Esnafın da vatandaşın da faiz batağında olduğunu öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Seçim meydanlarında kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olan vatandaşların faizlerini sıfırlayacağım demiştim. İnanmadı vatandaşımız ki bize bu bağlamda oy vermedi. Ama aynı sözümüzün arkasındayız. Türkiye'yi tefeci faizden ancak CHP kurtarır. Sayın Başbakan dert yanıyor, 'Bankacılara sesleniyorum tefeciliği bırakın' diyor. Sanıyor CHP iktidarda, kendi muhalefette. Bereket versin 'Bu faizleri CHP yükseltti' demedi. Diyebilirdi yani. Faizler almış başını gidiyor, sorunu çözmek zorunda olan Başbakan bankacılara kızıyor. Sen Başbakan değil misin? Sorunları çözmek görevin değil mi? Hadi ben şikayet ediyorum, senin şikayet etme hakkın yok. Sayın Cumhurbaşkanı da şikayetçi. İndirin kardeşim siz faizleri, indirdiniz de biz CHP olarak engel mi olduk? Bak Meclis'e bir kanun teklifi ver, 'Faizler yüzde 1'i geçmez' de, vallahi, billahi destek vereceğim. Getirir mi? Getiremezler, ağabeyleri izin vermez. Bakın gayet açık net söylüyorum; faizleri yüzde 1'e indiren kanunu getir destek vereceğim kardeşim. Öyle bağırmaya, çağırmaya gerek yok. Asarım, keserim demeye gerek yok. Bankacılara şunu yaparım, bunu yaparım demeye de gerek yok. Madem çözüm diyorsun getir kardeşim."

Devlette ciddi bir yönetim boşluğu olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, bir yönetici şikayet ediyorsa bunun yönetme iradesini kaybettiği manasına geleceğini savundu.