CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Fenerbahçe otobüsüne yapılan saldırının da 7 Haziran seçimleri öncesinde gerçekleştirilmiş bir provokasyon olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Fenerbahçe Türkiye’nin en büyük kulüplerinden bir tanesidir. Milyonlarca taraftarı vardır. Kendilerine daha önce de başka bir kumpas yapılmıştır. Şimdi tam da seçim öncesinde Fenerbahçe kulübüne karşı, bir takımın bütün oyuncularına karşı bir katliam girişimi yapılmıştır. Yani bunlar 120 km hızla giden bir araç, bir viyadüğün üzerinde hareket halindeyken o şekilde tesadüfi bir ateş olamaz herhalde. Bu tür tuzaklara karşı çıkmalıyız ve açığa çıkarmalıyız. AKP’nin bundan başka 7 Haziran’a kadar beslenebileceği herhangi bir ortam kalmamıştır." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden bir temsilci ile basın mensuplarının karşısına çıkan Tanrıkulu, bu dernek tarafından son 3 ayı kapsayacak şekilde hazırlanmış 'Medya raporu'ndan bilgiler paylaştı.

SON 3 AYIN MEDYA RAPORU

Tanrıkulu rapora ilişkin şunları söyledi: "Yaptıkları haberlerden dolayı son 3 ayda 13 gazeteci kovuşturmaya uğrayarak ifade verdi. 9 gazeteci hakkında gözaltı tutuklama ya da hapis cezası verildi, son 3 ayda sadece. Türkiye’de 2015 yılının başından itibaren 62 bin 273 internet sitesine erişim engeli bulunuyor. Son 3 ayda 9 gazeteci polis ya da esnaf tarafından fiziki saldırıya uğradı. Son 3 ay içinde 30 gazeteci de keyfi kararlarla işlerini kaybetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2015 raporuna göre Türkiye basın özgürlüğü bakımından 180 ülke arasında 149. sırada bulunuyor. 2014 yılında 60’ın üzerinde gazeteciye 17-25 Aralık operasyonunu haberleştirdikleri köşelerine taşıdıkları için ceza ve tazminat davaları başta olmak üzere 100’den fazla dava açtı. Bu yıl içinde 559 gazeteci işten çıkarıldı. 2014’te darp edilen gazeteci sayısı 217. İstifa etmek zorunda kalan gazeteci sayısı 83. Türkiye’de hiçbir dönemde, darbe dönemi dahil olmak üzere, medya hiç bu kadar baskı altında olmamıştı. Özgür biçimde haber yapmak, yayın yapmak bugün mümkün değil. Sansürün dışında otosansür var. Bu ağır baskı ortamında Türkiye yeni bir seçime gidiyor."

'OTOPSİ RAPORU ORTAYA ÇIKMALI'

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Tanrıkulu’ya bugün Taraf gazetesinin manşetinde yer alan ve Çağlayan Adliyesi’nde şehit edilen Savcı Kiraz’ın ölümüyle ilgili iddialar soruldu. Sezgin Tanrıkulu, "Ben bir avukat olarak mahkemelerin soruşturma dosyalarına vermiş olduğu yayın yasaklarına hep karşı çıktım. Bu dava dosyası bakımından da bir yayın yasağı konuldu. Yayın yasağı niçin konulur anlamış değilim ben. Hem savcı yaşamını yitirdi hem de diğer iki kişi de yaşamını yitirdi. Ortada bir zanlı yok. Yayın yasağı niye var? O nedenle bir an evvel hem otopsi raporu tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmalıdır hem de diğer ayrıntılar kamuoyu vicdanını tatmin edecek şekilde açıklanmalıdır. Yayın yasağı şaibeyi ve karanlığı örtmeye yarıyor." şeklinde konuştu.

'GÜVENLİK VE İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Bu olayın nasıl karanlık bir olay olduğu açık. Bir; güvenlik zafiyeti var. İki; istihbarat zafiyeti var. Devlet savcısını kurban vermiştir, bu kadar açık. Başsavcı bunun hesabını vermelidir önce. Kendi savcısını koruyamamıştır ve bizleri hedef göstermiştir. Çok açık. Bir güvenlik ve istihbarat zafiyeti var. Devlet savcısını koruyamamıştır, bu tuzağı çözememiştir ve bu tuzağa başkalarını çekmek istemiştir." diye ekledi.

'GÜNDEM MÜHENDİSLİĞİYLE BU PROVOKASYON ÇIKTI'

Sezgin Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Ne zaman CHP gündemi ele almışsa, bir gündem mühendisliğiyle bu tür provokasyonlar ortaya çıkmıştır. Emeklilere iki ikramiye, ön seçim, AKP’nin içine düştüğü açmaz. Gündem bunlarla meşgul. AKP savunmada. Tam bir gündem mühendisliğiyle bu provokasyon ortaya çıktı. Çünkü AKP’nin 7 Haziran'a kadar kaostan başka, şiddetten başka besleneceği başka şey kalmamıştır. Halkımızı bir kez daha uyarıyorum. Hiçbir provokasyona teslim olmayın ve oyuna gelmeyin. AKP’nin bundan başka bir seçeneği kalmamıştır. İç politikada çökmüştür, dış politikada çökmüştür, ekonomide çökmüştür. Ancak böyle şiddeti ve kaosu göstererek kendi kitlesini minimize etmeye çalışacaktır."

'AKP'NİN 7 HAZİRAN'A KADAR BESLENEBİLECEĞİ ORTAM KALMAMIŞTIR'

Ardından Fenerbahçe otobüsüne yönelik saldırıyı da bu şekilde mi değerlendirdiği sorulan Tanrıkulu, "Evet aynen öyle. Fenerbahçe Türkiye’nin en büyük kulüplerinden bir tanesidir. Milyonlarca taraftarı vardır. Kendilerine daha önce de başka bir kumpas yapılmıştır. Şimdi tam da seçim öncesinde Fenerbahçe kulübüne karşı, bir takımın bütün oyuncularına karşı bir katliam girişimi yapılmıştır. Yani bunlar 120 km hızla giden bir araç, bir viyadüğün üzerinde hareket halindeyken, o şekilde tesadüfi bir ateş olamaz herhalde. Bu tür tuzaklara karşı çıkmalıyız ve açığa çıkarmalıyız. AKP’nin bundan başka 7 Haziran’a kadar beslenebileceği herhangi bir ortam kalmamıştır." dedi.