Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, dün İsmet İnönü'yü 'diktatör' olarak suçlayan kimi AK Partililerin bugün İsmet Paşa'nın başkan olduğunu söylediğini iddia etti. Fırat, "İnönü döneminde 'Valiler CHP'nin il başkanıydı, bu demokrasiye uymaz' diyenlerin bugün ise örnek verdikleri kişi İsmet Paşa. Bu durum, çelişkilerini ve istedikleri başkanlık sisteminin nasıl olacağını gösteriyor. Demek ki Erdoğan başkan olursa, İsmet Paşa gibi başımıza bir diktatör gelecek demektir." dedi.

Fırat, seçim çalışmalarını Mersin merkez Yenişehir ile Toroslar ilçelerindeki mahallelerde sürdürdü. AK Parti'den neden istifa ettiğini, HDP'ye neden geçtiğini anlatan Fırat, başkanlık sisteminin tartışılabileceğini söyledi. Fırat şöyle konuştu: "Başkanlık, yarı başkanlık, meclis hükümeti sistemi veya parlamenter sistemini oturur tartışır siyasiler. Sosyal dokunuza uygun olanı seçersiniz. Çünkü hepsinin artıları da eksileri de var. Sizin dokunuza uygun olanı seçersiniz. Ve aslında Amerika Birleşik Devletleri dışında gerçek anlamda bir başkanlık sistemi yoktur. O da bir kıta, göçmenlerin bir araya gelerek kurduğu bir devlet. Bu devletin içinde de birçok devlet (eyalet) var. Parlamentosu var, seçimle gelen valisi var, sıkı bir denetimleri var, senato var. Yani ciddi bir kontrol sistemi var. Şu an Obama, Tayyip Erdoğan'ın yetkilerini duysa, oturur ağlar. Bana 'Başkan' diyorlar ama bu cumhurbaşkanı...! Obama'nın Türkiye'ye atayacağı elçiyi, senato bir yıl onaydan geçirmedi."

7 Haziran seçimlerini, milletvekili seçimi olarak görmediğini yineleyen Fırat, Erdoğan'ın hayal ettiği 'başkanlık sistemini' şu sözlerle anlattı: "Bir başkan olacak, icranın başında olacak. Ama sorumsuz da olacak. Partisi ile ilişkisi devam edecek. Dolayısıyla parlamentoyu da kendisi belirleyebilecek. Sorumsuz, icrai ve yetkileri tek kişide birleştiriyor. Zaten yargı da yedekte, onun da sesini soluğunu kestiler. Şimdi bunun adı başkanlık sistemi değil. Buna benzer başkanlık sistemleri var... Suriye'de Esed, Suriye usulü bir başkandır. Saddam da Irak usulü bir başkandı. Libya'da da Kaddafi döneminde bir başkanlık sistemi vardı. Ama bunların hiçbirisi gerçek anlamda bir başkanlık sistemi değildi. Şimdi Erdoğan gelse, ABD'nin başkanlık sistemini ortaya koysa, tartışırsınız ama kabul etmek mecburiyetinde değilsiniz. Fakat onun şu anda söylediği, istediği şeyi tartışmak mümkün değil."

Seçim çalışmalarını yürütmesi gerekenlerin Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri adaylarının olması gerektiğini belirten Dengir Fırat, "Ancak şimdi siyasi partisiyle ilişkisi kesilmiş olan bir cumhurbaşkanı da meydanlarda, televizyonlarda. İstediği şey ise başkanlık, 'bana 400 vekil verin ki ben de başkanlık sistemini getireyim' diyor. Bu çok yanlış bir şey." ifadesini kullandı.

Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ'ın, 'İsmet Paşa da Başkan'dı' dediğini aktaran Fırat, şu ifadeleri kullandı: "Ama daha evvel 'Milli Şef İsmet İnönü'nün dönemi bir diktatörlüktü' diyorlardı. 'Onun döneminde valiler, CHP'nin il başkanıydı, bu demokrasiye uymaz' diyorlardı. Bugün örnek verdikleri kişi ise İsmet Paşa. Bu onların çelişkilerini gösteriyor. Bu başkanlık sisteminin nasıl olacağını da gösteriyor. Demek ki Recep Tayyip Erdoğan, eğer başkan olur ise İsmet Paşa gibi başımıza bir diktatör gelecek demektir. Bu millet, İsmet Paşa'nın iktidarında çok zulümler, katliamlar gördü. Biz, bir daha İsmet Paşa gibi bir Milli Şef'in başımıza 'başkan' olmasını istemiyoruz. Biz, demokratik bir ülkede, özgürce, barış içerisinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bunu getirecek ve Recep Tayyip Erdoğan'ın diktatöryel başkanlığını engelleyecek tek güç ise HDP'dir."