Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin milletvekili adayı ve AK Parti kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat, Türk usulü başkanlık sistemi getirildiği takdirde Tayyip Erdoğan’ın Anayasa'nın 1'inci maddesinde, 'Türkiye diktatörlükle yönetilir' şeklinde bir madde bile geçirebileceğini belirtti. Erdoğan'ın istediği başkanlık sistemiyle, Osmanlı'daki padişahlık sisteminin daha diktatör bir sisteme oturtulmak istendiğini ifade eden Fırat, o dönem şeyhülislamların verdikleri fetvaları bugün Erdoğan'ın verdiğini öne sürdü.


Dengir Mir Mehmet Fırat seçim çalışmaları kapsamında Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen'i ziyaret etti. HDP milletvekili adayları ile il yöneticileri ve Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'ün de bulunduğu ziyarette konuşan Fırat, 7 Haziran'ın, Türkiye halklarının geleceğini tayin edeceği bir genel seçim olacağını vurguladı. HDP’nin, ana muhalefet partisi rolünü taşıdığını belirten
Fırat, 7 Haziran seçimlerinin referandum niteliği taşıdığını söyledi.

Seçim günü hukukçulara ve insan hakları aktivistlerine de büyük görev düştüğünü kaydeden Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin getirmek istediği Türk usulü başkanlık sistemi ile Türkiye'nin huzurunun dinamitleneceğinin altını çizdi. Fırat, başkanlık sistemiyle Erdoğan’ın, 'Yasama, Yürütme ve Yargıyı' elinde tutmak istediğini, bu sistemle de Türkiye halklarının ciddi bir kaosa sürükleneceğini ifade etti.

Getirilmek istenen başkanlık sistemiyle, Osmanlı dönemindeki padişahlık sistemini daha diktatör bir sisteme oturtulmak istendiğinin altını çizen Fırat, o dönemlerde şeyhülislamların verdikleri fetvaları bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiğini iddia etti.

HDP’den başka partilere verilecek oyların AK Parti’ye gideceğini öne süren Fırat, tablonun böyle olması halinde de AK Parti'nin koltuğunu daha çok sağlama alacağını kaydetti.

Erdoğan’ın iyi bir siyasetçi olduğunu da belirten Fırat, 400 milletvekili isteyen Erdoğan'ın mutlaka bir planının olduğuna işaret etti. Türkiye’ye Türk usulü başkanlık sistemi getirilirse Tayyip Erdoğan’ın Anayasa'nın 1'inci maddesinde, 'Türkiye diktatörlükle yönetilir' şeklinde bir madde bile geçirebileceğini öne süren Fırat şöyle devam etti: "AKP iktidarını iyi tanıyorum. Erdoğan hafife alınmamalı. AKP başkanlık sistemini getirirse Türkiye geri dönüşü olmayan bir yola girecektir. Bunun önüne geçmek için insanlarımızın ideolojisi, siyasi görüşü ve tercihleri ne olursa olsun AKP’ye karşı HDP desteklenmelidir."