Suruç İçin Adalet Platformu, Suruç'ta yaşanan bombalı saldırıya ilişkin alınan kısıtlama kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıma kararı aldı. Kısıtlama kararının müşteki ve vekillerine uygulanamayacağını söyleyen platformun avukatları, tüm iç hukuk yollarını tükettiklerini, ayın sonuna kadar Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği, Suruç'ta 33 kişinin öldüğü, 100’ün üzerinde kişinin yaralandığı canlı bomba olayına ilişkin 'incelenme ve soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği' iddiasıyla soruşturmada kısıtlama kararı almıştı. Suruç için Adalet Platformu, Suruç’taki bombalı saldırının aydınlatılması, faillerin bulunması için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) toplantı salonunda ölenlerin aileleriyle bir araya geldi.

Toplantının ardından konuşan Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Gülhan Kaya, soruşturmanın Suruç Cumhuriyet Başsavcılığı’yla başladığını, daha sonra Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) 3 savcı görevlendirildiğini hatırlattı. Kamuoyuna, soruşturmanın hızlı ve etkin bir bicimde yürütülmesi için böyle bir görevlendirilmelerde bulunulduğunun açıklandığını aktaran Kaya, “Dosya Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na geldi çok hızlı şekilde ‘gizlilik kararı’ verildi. Biz bu gizlilik kararının müştekiler ve vekillerine yani bizlere uygulanamayacağı yönünde savcılıkla görüşme yapmıştık. Çünkü yasada ‘şüpheli ve müdafiye kısıtlama kararı verilebileceği, ancak bunun müşteki ve onların avukatlarını kapsamayacağı’ düzenlemesi var. Biz bununla ilgili savcılıkla bir görüşme yaptık ancak görüşmemizden olumlu bir sonuç alamadık.” dedi.

Bunun üzerine kısıtlama kararına karşı Sulh Ceza Hakimliği’ne bir itirazda bulunduklarını dile getiren Kaya, “Bu itirazımız da yine aynı gerekçeyle yani, ‘dosyadaki kısıtlama kararını sadece şüpheli ve müdafine verildiği’ gerekçesiyle bizim talebimiz reddedildi. Yani bu karar aslında içerik olarak tam da bizim talepte bulunduğumuz üzere bu karar sadece ‘şüpheli ve müdafine uygulanabilir, müştekilerin ve vekillerinin dosyaları inceleme ya da dosyadaki evraklardan görüntülerden örnek alınmasının önüne geçilemez’ şeklinde karar verildi. Bunun üzerine biz tekrar savcılığa talepte bulunduk. Ama yine savcılık kısıtlama kararını gerekçe göstererek bu güne kadar verdiğimiz hiçbir talebi olumlu sonuç alamadık. Şuan tek yol kaldı, tüm iç hukuk yolu tükendiği için karar karşısında anayasa mahkemesi vuracağız. Şuan Suruç için adalet platformunda bir dava komitemiz var. Bu komite üzerine çalışıyor. Dilekçe üzerinde de çalışıyor bu ay sonuna kadar Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmış olacağız.” diye konuştu.