Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Meclis Başkanı adayı olarak desteklediği Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP’nin desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu’nun partilerini ziyaret etmeyecek olmasını, “Ben Ekmeleddin beyin bu düşüncede olduğu kanısında değilim.” şeklinde değerlendirdi.

Fırat, “Bu siyaset maalesef bazen insanları arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmeleddin bey benim bildiğim kadarıyla kibar, siyasetin ve diplomasinin kurallarını iyi değerlendiren bir insan ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var, ondan dolayı herhalde ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki üzgündür kendisi, kişi olarak üzgündür.” şeklinde konuştu. İhsanoğlu da AKP’yi ziyaretinde HDP’yi ziyaret etmeyecek olmasına ilişkin soruyu cevapsız bırakmıştı.

HDP’nin Meclis Başkanı adayı olarak desteklediği Dengir Mir Mehmet Fırat, partileri ziyareti kapsamında bugün AK Parti Genel Merkezi’ne geldi. Kendisi aynı zamanda AK Parti’nin kurucularından olan Fırat, çıkışta gazetecilere açıklamada bulundu. Ziyaretinin sebebini, TBMM Başkanlık seçim sürecinde AKP’nin desteğini istemek olarak açıklayan HDP Mersin Milletvekili Fırat, uzun ve faydalı görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Fırat, görüşmede ele alınan bazı başlıkları ise “TBMM'nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi, bir yasa fabrikası gibi çalışmaması, yasama-yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanması ve koordinasyon içerisinde yürümesi” olarak anlattı.

AK Parti’nin TBMM Başkanı için desteklediği İsmet Yılmaz’ın da kendi partilerini ziyaret ettiğini aktaran Fırat, Meclis başkanının üçüncü turda belli olacağı öngörüsünde bulundu: “Yarın yapılacak birinci ve ikinci turdan sonra belki belirlenmesi mümkün olmayacak ama üçüncü turda ümit ediyorum ki Meclis Başkanımızı seçmiş oluruz. Olmadığı takdirde 4. tur mutlak surette netice alınacak süreçtir.”

HAZIM MEKANİZMALARI ÇALIŞIP HAZMEDECEKLERİ KANISINDAYIZ

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Fırat’a, kendisinden önce AKP’yi ziyaret eden MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na ilişkin “Ekmeleddin İhsanoğlu, geniş tabanlı bir koalisyon kurma istekleri olduğunu söyledi. HDP ile görüşme konusundaki sorularımızı ise yanıtsız bıraktı.” sorusu yöneltildi. HDP milletvekili Fırat, bunun üzerine şu ifadeleri kullandı: “O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor. Bir kere MHP'yi anlayabilmek mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor, 80 milletvekiliyle, yani kendileri kadar milletvekili almış olmasını bir türlü hazmediyor ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayız. Bir kere şunu bilsinler ki HDP'ye oy verip yüzde 13 ile Meclis'e gönderen halkın oyu, Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy veren, Meclis'e gönderen vatandaşın oyuyla eşittir. Bunun değerini takdir de ne Sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir ne de MHP'nin haddinedir. Bir kere bu siyasi nezaket kurallarına aykırı olduğu gibi siyaset kurallarına da aykırıdır. Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın, psikolojik değerlere sahip bir insanın, barıştan yana olmamasını düşünebilmek benim için çok zor hatta mümkün değil. Çünkü kan, kavga, dövüş insanların ölmesini bir insanın arzu edebileceğini ben şahsen düşünmüyorum.”

Dengir Mir Mehmet Fırat, İhsanoğlu'nun HDP'yi ziyaret etmeyeceğinin belirtilmesi üzerine de, “Ben Ekmeleddin beyin bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef bazen insanlara arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmeleddin bey benim bildiğim kadarıyla kibar, siyasetin ve diplomasinin kurallarını iyi değerlendiren bir insan ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var ondan dolayı herhalde ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki üzgündür kendisi, kişi olarak üzgündür.” şeklinde konuştu.

60 VEKİL İDDİASI

HDP adayına bugün bazı gazetelerde yer alan ve AK Partili 60 milletvekilinin bir taktik gereği üçüncü turda kendisine oy vereceklerine dair iddialar da soruldu. Fırat, “Teşekkür ederim o zaman. Belki devam eder ondan sonra başkanlık yolu böylece açılmış olur bize. Çünkü fazla fırsat verdiğiniz zaman o devam eder, onu geri döndürmek zordur siyasette.” şeklinde cevapladı.