Moldova’ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi, başkanlık seçimi için sandığa gitti. Yerel saatle sabah 07.00'de başlayan oy verme işlemi 65 sandıkta devam ediyor.

Gagauz halkının seçimlere yorumu, 'Ukrayna gibi olaylar cereyan etmesin, barış olsun' şeklindeydi. Merkez Seçim Kurulu'nun 12.30'da yaptığı açıklamaya göre, halkın yüzde 25’i oy verme işlemini tamamladı. Tüm oy sahiplerinin seçime katılması durumunda, 106 bin kişi oy kullanmış olacak.

Gagauz Özerk Bölgesi, başkanlık seçimlerinde 10 kişi, bağımsız aday olarak yarışıyor. Başkan adayının birinci turda seçilebilmesi için toplam oyların yüzde 51'ini alması gerekiyor. Aksi durumda seçim, en çok oyu alan iki kişi arasında ikinci tura kalacak.

Seçimlerde Avrupa Birliği taraftarı, Demokratik Parti’nin desteklediği Nikolay Dudoğlo ile Rusya yanlısı Sosyalist Parti’nin desteklediği İrina Vlah isimleri öne çıkıyor. Oyunu kullandıktan sonra Vlah basına verdiği demeçte 'birinci turda seçimi kazanmayı ümit ettiklerini, hedeflerinin ekonomik kalkınma olduğunu' söyledi.

Seçimlere halkın ilgisi yoğun olarak devam ediyor. Yerli ve yabancı gözlemcilerin izlediği seçim sakin geçiyor. Oy kullanma işlemi saat 21.00'de son bulacak.