CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İstanbul Küçükçekmece’de Suruç'taki bombalı saldırıyı protesto gösterisinde polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan ve yoğun bakımda tedavisi süren 7 yaşındaki Mustafa Gökalp Düşün ile ilgili yasa teklifi verdi.

20 Temmuz akşamı, Suruç’taki bombalı saldırıyı protesto amacıyla düzenlenen yürüyüşe, polisin orantısız şiddet ile müdahale ettiği esnada, annesiyle birlikte evlerine girmeye çalışan Mustafa Gökalp Düşün(7), polisin attığı gaz fişeğiyle başından ve ayağından vuruldu. Gezi Eylemleri sırasında yaşanan ve çoğu uzuv kaybı ya da ölümle sonuçlanan müdahaleleri andıran olay sonrası CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, harekete geçti.

'350 ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU'

Mustafa Düşün olayının, 2014 yılında Berkin Elvan’ın ölümüyle sonuçlanan olayla benzer olduğu vurgulanan yasa teklifiyle orantısız şiddet kullanan kamu görevlisine verilecek tazminat cezalarının, personele rücu edilmesinin zorunlu hale getirilmesi istendi. Türkiye'de güvenlik kuvvetlerinin 1989'dan 2015’e kadar en az 350 çocuğun ölümüne sebep olduğunun altı çizilen teklif gerekçesinde, işkence, kötü muamele, eziyet ve zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması durumlarında hem AİHM hem de iç hukuk organları tarafından verilen tazminat cezalarının personel rücu edilmesinin idarenin takdirine bırakıldığı, idarenin de birçok toplumsal olayda ve işkence olaylarında cezayı rücu etmediği belirtildi.

Teklif sahibi CHP’liler; personele tazminat cezalarının yansıtılmaması durumunun bir nevi koruma olduğu ve işkence, kötü muamele ve orantısız şiddet olaylarının bu koruma nedeniyle azalmadığını söyledi. Tekin ve Erkek; Mustafa Düşün, Berkin Elvan örneğinde olduğu gibi çocuk ölümlerinin, işkence ve kötü muamelenin bitirilmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle ister AİHM ister iç hukuk organlarınca verilen bu tür tazminat cezalarının, sorumlu personele zorunlu olarak rücu edilmesi gerekçesiyle yasa teklifini hazırladıklarını belirtti.