Gaziantep GAZDAŞ’ın konut tüketicilerine yüzde 20’ye varan oranda yaptığı zam TBMM gündemine taşındı. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “İktidar, vatandaşın cebini dağıtım şirketleri lehine yaptığı kanuni düzenlemelerle boşaltılıyor.” dedi.

Şeker, konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgaz fiyatında 10,25’lik bir indirim sağlanmışken ve 2015 yılı yazına kadar doğalgaza zammın söz konusu olmadığı açıklanmışken Gaziantep GAZDAŞ’ın konut tüketicilerine yüzde 20’ye varan oranda zam yaptığına dikkat çeken Şeker şunları söyledi: “Gaziantep GAZDAŞ yetkilileri yaptıkları açıklamalarda bunun zam olmadığını, ‘tarife güncellemesi’ olduğunu ve bu ‘güncellemenin’ de kanundan kaynaklandığını ifade etmektedirler. Bu durum göstermektedir ki, doğalgaza zam olmayacağına yönelik demeçler vererek reklam yapan iktidar, vatandaşın cebini dağıtım şirketleri lehine yaptığı kanuni düzenlemelerle boşaltmaktadır. Enflasyon altında ezilen ve 3 kuruşluk maaş artışına mahkûm edilen vatandaş güncelleme adı altındaki bu örtülü zamma haklı olarak isyan etmektedir.”

Şeker, Yıldız'dan şu sorularına cevap vermesini istedi: “Türkiye genelinde, iller ve dağıtım şirketleri bazında konut tüketicilerinin faturalarına yansıtılan tarife bedeli ne kadardır? Bahsedilen tarife zammının dağıtım şirketleri ve iller arasında değişiklik göstermesinin sebebi nedir? Gaziantep’teki konut tüketicilerinin diğer illerdeki konut tüketicilerine göre daha fazla tarife ücreti ödemesini, dolayısıyla Türkiye’deki en pahalı doğalgazı kullanmasını hakkaniyetli buluyor musunuz? Daha önce dağıtım şirketleri tarafından “iç tesisat kontrol bedeli” adı altında abonelerden haksız bir şekilde tahsil edilen paralar vatandaştan gelen tepkiler üzerine iade edilmişti. Şubat ayından itibaren abonelerden 'tarife bedeli' altında alınmaya başlayan bu haksız paraların iadesi için girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”

Gaziantepli vatandaşlardan da ellerindeki son 3 aya ait GAZDAŞ faturalarını göstererek farkın rakamlardan net olarak görüldüğünü ifade etti.