Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Genel Sağlık Sigortası uygulamasında son dönemlerde medyaya da yansıyan çarpıklıkları düzeltmek ve mağduriyetleri önlemek için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.

CHP'li Usluer'in TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde, genel sağlık sigortasının başta uygulanmaya başlanmasındaki ana amacın herkesin sağlık hizmetlerinden yararlandırılması olsa da uygulamadaki gelir tespiti ve karmaşık yapının tam tersi bir sonuç doğurduğunu kaydetti. Bu uygulama vatandaşları yüklü biçimde borçlandırır hale getirdiğini aktaran Usluer, şu ifadeleri kullandı: "İşsiz vatandaşlar, öğrenciler, üniversiteden yeni mezun gençler; sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak yerine gelir testi konusunda yeterli bilgilendirilmemeleri sebebiyle ödemeleri mümkün olmayan tutarlarda borçlanmış, bu borçlardan bihaber olmamaları sebebiyle ise borçları gecikme faizi ile katlanmıştır. Hükümet yakın zamanlarda çıkardığı ek kanunlarla gelir testi süresini uzatmış ve bazı borçları yapılandırmış olsa da genel sağlık sigortası uygulamasında yapısal bir sorun olması sebebiyle sorun hiçbir şekilde çözülememiş. uygulaması mümkün olmayan bu yasa sebebiyle çıkan sorunların sadece üstü örtülmeye çalışılmıştır."

CHP Eskişehir Milletvekili, bu nedenle verdiği söz konusu bu kanun teklifi ile evrensel ilkeler ve uluslararası sözleşmeler doğrultusunda, Türkiye’de ikamet eden bütün kişilerin gelir testi yapılmaksızın ve yaşa bakılmaksızın koşulsuz bir şekilde genel sağlık sigortası kapsamına alınması hedeflendiğini vurguladı.

"Türkiye'nin üyesi olduğu Dünya Sağlık Örgütü’nün anayasasına göre, mümkün olan en üst sağlık düzeyine ulaşılması ırk, din siyasi görüş, ekonomik ve sosyal durum ayrımı olmaksızın her insanın temel haklarından biridir." diyen Usluer, "İmzacısı olduğumuz Avrupa Konseyi Avrupa Sosyal Şartının 1. bölümünde ise 'herkes, ulaşılabilecek en yüksek sağlık düzeyinden yararlanmasını mümkün kılacak her türlü önlemden yararlanma hakkına sahiptir' ifadesi yer almaktadır. Yani en üst sağlık hizmetlerinden herkesin koşulsuz yararlanması evrensel bir ilke aynı zamanda bu sözleşmelere taraf olanları bağlayan bir kuraldır." ifadelerini kullandı.