CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na IŞİD gerçeğinin sadece sınırlarda aranmaması gerektiğini söyledi. Gök, “IŞİD gerçeği Saray’ın sınırında Sincan’da var. Başkentin göbeğinde var. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kaçak sarayın hemen bitişiğindeki Sincan ilçemizde neredeyse Suriye’deki İŞİD’cilere katılmak için taksi, dolmuş seferler yapılıyor. Biz IŞİD’i anlattık ama Başbakan IŞİD’i işitmedi.” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM CHP Grup Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gök, basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları cevapladı.

Bugün Suruç’ta yaşanan hadisede öne çıkan tabloda IŞİD’in artık Türkiye’yi resmen bir cehenneme çevirecek hazırlıklar içinde olduğu ve pek çok masum insanın hayatına kastedeceği bir ortam içerisine girdiğinin açıkça ortaya çıktığını belirten Gök, şu ifadeleri kullandı: “Hükümet telaş içerisinde IŞİD’e karşı ne yapılacağını düşünüyor. Başbakan dün açıklamalarda bulundu. 'Sınırımızda IŞİD’e izin vermeyeceğiz' dedi. 'Sınırımızda IŞİD gerçeğini uzaklaştıracağız' dedi. Başbakan 'günaydın'. IŞİD gerçeğini sadece siz Suriye sınırında arıyorsanız, yanılıyorsunuz. IŞİD gerçeği Türkiye’nin içerisindedir. Konya’dan Hacı Bayram Camii’nde daha bugün o civarda yapılan operasyonlarda Sincan’da pek çok Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı IŞİD’e katılmak için Türkiye’den geçerken seyirci kaldınız. Daha bu yıl Nisan ayı içinde ailesinden 25 kişinin IŞİD’e katıldığı, bir yurttaşımızı Meclis'te yaptığımız basın toplantısına davet ederek o gerçeğini anlatmasını istemiştim. O da çıktı ağlayarak kameraların önünde ‘Benim bütün ailem IŞİD’e katıldı’ diye seslendiği zaman bir tek kişi bize bunun gerçeğini soran olmadı Başbakan. O kişinin ailesinden tam 25 ferdi IŞİD’e katılmış 5 kişi de Suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybetmişken ağlayan bir yurttaşımınız sesini duymadınız.”

Başbakan’a hitaben ‘IŞİD gerçeğine sadece sınırlarımızda aramayın’ diyen Gök, “IŞİD gerçeği Saray’ın sınırında Sincan’da var. Başkentin göbeğinde var. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kaçak sarayın hemen bitişiğindeki Sincan ilçemizde neredeyse Suriye’deki İŞİD’cilere katılmak için taksi, dolmuş seferler yapılıyor. Biz IŞİD’i anlattık ama Başbakan IŞİD’i işitmedi.” diye konuştu.

Bir gazetecinin, 'MHP yarınki toplantıya katılacağını ancak komisyon kurulmasına karşı olacağını dile getirdi nasıl değerlendirirsiniz?' sorusuna Gök, şu cevabı verdi: “Kendi takdirleridir. Bizim Araştırma önergemiz gayet nettir. Parlamento bu işe nasıl müdahil olacak bütün partilerin MHP, HDP, CHP ve AKP’nin de vereceği üyelerle ortaklaşa bir dayanışmayı sergilersek buradan olumlu sonuç alacağız. Ben MHP’nin tavrı konusunda beyanda bulunmak istemek ama çağrımız çok nettir gelin parlamento olarak bu konuya el koyalım.”

'AKP’nin destek vermesini bekliyor musunuz?' sorusuna Gök, “Kendi iç değerlendirmelerini yapıyorlar. Bana olumlu yada olumsuz herhangi bir değerlendirme ulaşmadı.” dedi. 'TBMM’de yarın yapılacak toplantının kapalı olup olmaması' ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Gök, “Bunu yarın izlerken göreceğiz. Olmamış bir şey için konuşmak erken. Bizimki zaten kapalı oturum önergesi verecek durumda değiliz bizim verdiğimiz önerge açık olması yönündedir.” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI'NIN MECLİS'İN İRADESİNE İPOTEK KOYMAYA HAKKI YOKTUR

'Bundan sonra Meclis'in açık kalması gerektiği tartışması var. Tavrınız olacak mı?' sorusuna karşılık Gök, “Çağrımız komisyonun kurulması ve komisyonun tatilde çalışmasıdır. Davetimiz buna yöneliktir. O bir başka konu. Yarınki gündem özel gündemdir. CHP’nin önergesinde araştırma komisyonu kurulsun terör olaylarını izlemek ve kurulacak komisyonun tatilde çalışmasına yönelik. Onunla sınırlıdır.” cevabını verdi.

“'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti kapatma değil ama dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna değindi. Demirtaş, '80 vekil dokunulmazlığı için yarın Meclis Başkanlığı'na başvuracağız' dedi. Sizin dokunulmazlıklar konusundaki tavrınız ne olur?' sorusuna Gök, şu yanıtı verdi: “Cumhurbaşkanı'nın Meclis'in iradesine ipotek koymaya hakkı yoktur. Cumhurbaşkanı 7 haziran seçimlerinden sonrası kendi anayasal sınırlarında içerisinde davranmak durumundadır. Dokunulmazlıkların sadece kürsü dokunulmazlığından ibaret sayılması konusunda CHP’nin mevcut görüşü ortadadır. Bu ayrıca bir tehdit konusu da olmamalı. Cumhurbaşkanı hele bu işe hiç müdahil olmamalıdır.”

'Dün operasyonlarla ilgili aldıkları brifingde parti olarak sorularının yanıtlarını bulup bulamadıklarının' sorulmasını üzerine Gök, şunları kaydetti: “Ben toplantıya katılmadım. Ama Türkiye’nin önemli kritik bir eşikten geçtiği bir dönemde CHP’nin meclis toplantısı çağrısı yaptıktan sonra hükümetin böyle bir ihtiyaç göstermesi gecikmiş bir tavırdır. Türkiye’nin önemli meselelerinde iktidar ve bürokrasi her zaman muhalefeti bilgilendirmek durumundadır. Devlet anlayışı bunu gerektirir. kapalı gizli hiçbir şeyin yapılmaması gerekir. Ancak biz esas çağrımızı yarınki görüşmelerde hükümetin tavrını net göreceğiz yönündedir bu bilgilendirmeler bundan sonraki süreçte de devam etmeli.”

'HDP’nin terörle arasına mesafe koymadığı görüşüne katılıp katılmadığının' sorulması üzerine CHP'li Gök, şöyle konuştu: “Bu elbette hukukun cevaplandıracağı bir sorudur. TBMM’de halktan oy olan partiler meşru düzlemde siyaset yapmasından yanayız. Bu çok önemli yaşamsal bir görev ve özelliktir. Parlamento dışına kimseyi itmemeliyiz. Parlamento meşru ortamdır ve herkes aldığı halktan aldığı oyla burada temsil edip görüşünü söylemelidir.ama bütün partiler istisnasız terörle teröre karşı durduklarını çok net ve dik bir şekilde ifade etmelidir bu tartışmasızdır. Ama meşru düzlemi de asla bozmamalıyız. Meşru düzlem meclistir siyasetin meşru düzlemden uzaklaşması Türkiye’yi çok daha başka sıkıntılara sokar”

Levent Gök, 'Cumhurbaşkanı’nın çözüm süreci bu şekilde yürütülemez açıklamaları oldu. Siz koalisyon görüşmelerinde 'çözüm süreci devam etmeli' dediniz. Başbakan da bunu deklare etti. Görüşmeler kapsamında bir değişikliğe sebep olur mu, çözüm süreci bağlamında?' sorusuna ise “Cumhurbaşkanı herşeye müdahil olmamalıdır. Ortada istifa etse de görevini sürdürmeye çalışan bir geçici hükümet vardır. Cumhurbaşkanı vesayetini hem Meclis üzerinden hem de Parlamento üzerinden hem de AKP üzerinden çekmelidir.” cevabını verdi.

Gök, yarınki TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Araştırma Komisyonu görüşmelerinde CHP adına Murat Özçelik ve kendisinin konuşma yapacağını sözlerine ekledi.