Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın mahkemece iptal edilmesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı Ankara Bulvarı’nı kapatma karanın yankıları sürüyor. Belediyenin bu adımla ‘Odalarla halkı karşı karşıya getirmek’ istediğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Sadece Ankara Bulvarı'nı değil, AOÇ planı içerisindeki tüm yolları Ankaparkı ve Kaçak Sarayı da kapatmalıdır.” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İç Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası yöneticileri ile Mülkiyeliler Birliği, Kavaklıderem Derneği, Halkevleri, Eğitimsen, Tüketici Hakları Derneği temsilcileri, HDP il temsilcisi ve CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Ankara Bulvarı’nın kapatılması kararını değerlendirdi.

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sadece Ankara Bulvarı’nın değil bütün planların iptal edildiğini hatırlattı. Candan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gökçek, sadece Ankara Bulvarı'nı değil, AOÇ planı içerisindeki tüm yolları Ankapark'ı ve Kaçak Saray'ı da kapatmalıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararı AOÇ alanlarındaki her şeyin iptal edildiğini kabul ediyor. Aslında Melih Gökçek bu meclis kararı ile alan içerisinde bulunan Kaçak Saray ile ilgili Cumhurbaşkanlığı’nın ‘bizi ilgilendirmiyor’ açıklamasını yalanlamış oluyor.”

“AOÇ’Yİ TALAN ETMEK İÇİN HARCADIKLARI PARAYLA ANKARA DEMİR AĞLARLA ÖRÜLÜRDÜ”

Kent İzleme Merkezi ve ulaşım uzmanlarının bir çalışma yaptığını belirten Candan, “AOÇ içerisinde hukuksuz bir şekilde yapılan yaklaşık 50 kilometrelik yol iptal edilmiştir. Bu yollar üzerinde yapılan yaklaşık 10 kavşak vardır. Herhangi bir yolun 4 şeritli bir yolda gidiş geliş 1 km 5 milyon dolar, 1 katlı kavşağın, battı çıktının yaklaşık maliyeti 30 milyon lira Ankapark’ın maliyeti 800 milyon lira olarak kendisi açıkladı. 800 daha harcayacağını da söyledi. Kaçak Saray’ın başlı başına yaklaşık maliyeti 20 milyara dayanmış durumda. İptal edilen kararla toplam harcanmış maliyet yaklaşık 22 milyar TL. 22 milyar TL’ye 392 km Ankaray yapabilirdi. Ankara’da Ankaray uzunluğu 8,5 km. 152 km metro yapılabilirdi. Ankara’daki metro 46,5 kilometredir. 12,5 km metro ise yapım aşamasındadır.” şeklinde konuştu.

Gökçek’in 22 yıldır Ankara’yı bilimsel planlama ilkelerinden yoksun şekilde yönettiğini ve bir metre metro yapamadığı için elinden metroların alındığını söyleyen Candan, “Bu parayla aklıselim yöneticilerin hizmetleri ile Ankara’nın altı demir ağlarla örülebilirdi. Lakin Belediye Başkanı oyuncaklarla oynamayı seçti. Bu da Ankara’nın başına gelecek en büyük talihsizlik.” ifadesini kullandı.

Melih Gökçek’in TMMOB’u hedef gösterdiğini ifade eden Candan, “Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyoruz. Halkın kullandığı yolu mühürleyerek şov yapıyor. Her yeri mühürle, Cumhurbaşkanı'ndan korkusundan Kaçak Saray'ı mühürleyemiyor. Hukuk topal işlemez. Ankapark’ı da mühürle. Kamu kaynaklarını israf ettin, onları da tazmin etmek için hukuksal yollara başvuracağız. Ayrıca kapatılan yol herhangi bir şekilde açılırsa sorumlusu da yine Melih Gökçek’tir. Bakın, yolu kapatmak üzere meclis kararı alıyor, sonra da dönüp vatandaşa ‘bu karara dava açın’ diyor. Kendi aldığı karara dava açılmasını isteyen başka bir belediye başkanı yok.” sözlerini kaydetti.

“TANITIM BÜTÇESİNİ İSTEDİK”

Candan, meclis kararındaki reklam vurgusuna atıfta bulunarak, “Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararında aldığı önemli bir reklam kararı var, yine halkın bütçesinden harcayacağı bilboard reklam ilan, televizyonun maliyetini istedik, ivedi ve süreli cuma gününe kadar bu maliyetleri resmi yazı ile istedik. Görelim o maliyetler kaç km Ankaray yapacak.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, belediyenin Ankara Bulvarı’nı kapatma kararının amacının halkı odalara karşı kışkırtmak olduğunu söyledi. Hakverdi, “Mahkeme kararlarını bile Ankara halkına eziyet haline getiren Melih Gökçek, yine Ankaralıyı kandırmaya çalışıyor. Ankaralılara 'odalar yola karşı' diyecek. Etimesgut’tan Kızılay’a gidip geliyordunuz, niye şimdi gidemiyorsunuz, odalardan kaynaklı diyecek. Madem yolu kapatacaksın, o zaman Ankapark’ı da kapatacaksın.” değerlendirmesini yaptı.

“GÖKÇEK ŞANTAJ YAPIYOR”

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube başkanı Erkin Etike, meclisin ilgili kararı ile Gökçek’in halka, odalara özellikle de yargıya şantaj yaptığını savundu. Etike, şunları söyledi: “Bu fiil bir karayolunun halkı etkileyecek şekilde trafiğe kapatılması ve odaların bunun üzerinden hedef gösterilmesi bir anlamda da yargıya gözdağı vermektir. Melih Gökçek haddini çok aşan davranışlara girişmektedir.”