HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 20 Temmuz günü Suruç’ta yaşanan elim olayın ardından, IŞİD'e yönelik yapıldığı söylenen gözaltı ve tutuklamaların aslında muhalif kesime yönelik darbe niteliğine büründüğünü söyledi. Beştaş, özellikle seçim sonrası başlamış olan gözaltı ve tutuklamaların, daha evvel yürütülen ve binlerce siyasiyi hedef alarak tek merkezden verilmiş bir karar neticesinde gerçekleşen 'KCK adı altındaki siyasi soykırım operasyonları'ndakine benzer özellikler taşıdığına dikkat çekti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 34 ilde yapılan operasyonlar hakkında Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından cevaplandırılması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Kamuoyuna da yansıdığı üzere; muhalif kesime yönelik gözaltı ve tutuklamaların süreklilik arz etmekle birlikte 7 Haziran genel seçimlerinin gerçekleştiği günden itibaren artış gösterdiğini belirten Beştaş, özellikle seçim sonrası başlamış olan gözaltı ve tutuklamaların, daha evvel yürütülen ve binlerce siyasiyi hedef alarak tek merkezden verilmiş bir karar neticesinde gerçekleşen KCK adı altındaki siyasi soykırım operasyonlarındakine benzer özellikler taşıdığına dikkat çekti.

O dönem gerçekleşen gözaltı operasyonlarında da şimdiki uygulamada olduğu üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gözaltı operasyonları için gerekli talimatları verdiği yönünde açıklamaları olduğunu dile getiren Beştaş, "20 Temmuz günü Suruç’ta yaşanan elim olayın ardından yapılan gözaltı ve tutuklamalar da böyle bir boyut kazanmış, muhalif kesime yönelik darbe niteliğine bürünmüştür. Zira her ne kadar söz konusu gözaltıların, Suruç katliamını gerçekleştiren IŞİD adlı terör örgütüne yönelik olduğu ifade edilmiş ise de gözaltına alınan kişilerin sivil muhalif kesimden oluşu ve Türkiye’de 34 ilde yapılan operasyonlar neticesinde 851 kişinin gözaltına alındığı, ancak bu kişilerden çok azının IŞİD üyesi yahut sempatizanı olduğu hususları dikkat çekmektedir." dedi.

Bu bağlamda Beştaş, şu soruları yöneltti: "Bakanlığınız veya soruşturma makamları hangi eksende gözaltı operasyonlarına karar vermektedir? Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gözaltı operasyonları için 'gerekli talimatları verdim' şeklindeki açıklamaları doğrultusunda; Bakanlığınıza Cumhurbaşkanı tarafından verilen talimat yazılı mıdır, sözlü müdür?

Talimatta yer alan gözaltı operasyonlarının süresi ve kapsamı nedir?

Söz konusu talimatların Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?

Söz konusu gözaltı ve tutuklamaların sebebi ve yasal dayanağı nedir?

7 Haziran 2015 tarihi itibariyle kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır? Bu kişiler, hangi iddia ile gözaltına alınmış yahut tutuklanmışlardır? Gözaltı ve tutuklamaların illere ve cezaevlerine göre dağılımı nedir?

20 Temmuz 2015 tarihi itibariyle kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır? Bu kişiler, hangi iddia ile gözaltına alınmış yahut tutuklanmışlardır? Bunlardan kaçı 24 Temmuz ve sonrasında gözaltına alınmıştır?

24 Temmuz günü gerçekleştirilen gözaltı operasyonları hangi illerde gerçekleşmiştir? Gözaltıların illere göre sayısal dağılımı nedir?

Suruç’ta gerçekleşen katliamla ilintili olarak kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır?

Suruç’ta gerçekleşen katliam ile ilgili olanların dışında kalan gözaltıların gerekçesi nedir? Suruç katliamı ile ilintili olmayan gözaltı ve tutuklama sayısı nedir? Gözaltı ve tutuklamalar hangi iddia kapsamında gerçekleşmiştir?

Yapılan gözaltı ve tutuklamalarda kaç kişi IŞİD ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış yahut tutuklanmıştır? Gözaltı yahut tutuklama sebebi ve sevk maddesi nedir? Yapılan gözaltı yahut tutuklama 'makul şüphe' kapsamında mı gerçekleşmiştir? Yoksa somut bulgu ve deliller var mıdır? Var ise somut bulgu ve deliller nelerdir?

Yapılan gözaltı ve tutuklamalarda kaç kişi DHKP-C ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış yahut tutuklanmıştır? Gözaltı yahut tutuklama sebebi ve sevk maddesi nedir? Yapılan gözaltı yahut tutuklama 'makul şüphe' kapsamında mı gerçekleşmiştir? Yoksa somut bulgu ve deliller var mıdır? Var ise somut bulgu ve deliller nelerdir?

Yapılan gözaltı ve tutuklamalarda kaç kişi PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış yahut tutuklanmıştır? Gözaltı yahut tutuklama sebebi ve sevk maddesi nedir? Yapılan gözaltı yahut tutuklama 'makul şüphe' kapsamında mı gerçekleşmiştir? Yoksa somut bulgu ve deliller var mıdır? Var ise somut bulgu ve deliller nelerdir?

Söz konusu gözaltı ve/veya tutuklamaların çoğunlukla hiçbir somut delil olmaksızın sadece muhalif kesime yönelik olmasını ne şekilde değerlendirirsiniz?

Anayasa ile güvence altına alınmış olan toplantı ve gösteri hakkını kullanan muhalif kesimlere yönelik yoğunluklu gözaltı ve tutuklamaların nedeni nedir? Muhalif kesime yönelik gözaltı operasyonları ile IŞİD’e yönelik yapılan operasyonların aynı kapsamda değerlendirilmesinin nedeni nedir?"