Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tankların sokağa inmesi ile meydanlara inen ve yüreklerini tankların önüne koyan Türk milletinin dünyaya demokrasi dersi verdiğini belirterek “Halkın gücü tankın, topun gücüne galip gelmiştir. Dik ve onurlu duruşuyla halkın lideri olan ve halktan aldığı yetkiyi, halktan başka hiç kimseye teslim etmeyeceğini gösteren bir Cumhurbaşkanı olduğunu darbeciler unuttular” dedi.
Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz’da yaşanan darbe kalkışması ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. 15 Temmuz Cuma gecesinin demokrasi açısından kara bir gün olduğunu ifade eden Tüfenkci “Böylesine akıl dışı, tarihe kapkara harflerle yazılacak bu güne imza atarak darbe girişiminde bulunan paralel çetesi, her planı yapmış ancak en önemli şeyi, asil Türk milletinin iradesini ve tepkisini planlayamamıştır.
Milletimiz hamdolsun bir kez daha asil duruşunu sergileyerek, ülkemiz üzerinde karanlık emelleri olan, gözü dönmüş, aklını ve zihnini kiraya vermiş alçak terör örgütüne gerekli dersi vermiştir” ifadelerine yer verdi.
Milletin sahip çıktığı demokrasi ve tutmaya devam ettiği demokrasi nöbetinin tarihe altın harflerle yazılacağının altını çizen Tüfenkci açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Aziz milletimize yakışan bu duruşu sergileyen tüm milletimize ve çok değerli hemşerilerime sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Başbakanımızın ifade ettiği gibi 15 Temmuz artık demokrasi bayramımızdır.
Siyasi tarihimizde, her 10 yılda bir millet iradesine darbe vuran cuntacıların eylem geleneğine bakılırsa, paralel devlet yapılanması 17 Aralık 2014 te başarısız kaldığı darbeye, 15 Temmuz’da milletin silahını millete sıkarak, milletin özgür iradesi meclisini bombalayarak tekrar teşebbüs etmiştir. Demokrasiyi askıya almak için demokrasinin ve millet iradesinin kalbine bomba atacak kadar canavarlaşmış bu şakilere gereken ceza verilecektir. Bunlara karşı hukuk içerisinde alınması gereken ne varsa yapılacak, her türlü tedbir alınacaktır.
Milletin imkanlarıyla ortaya konmuş olan tankı, topu, uçağı, helikopteri kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini bunlar ödeyeceklerdir. Bu konuda gerek Cumhurbaşkanımız, gerek Başbakanımız ve hükümet olarak bizler atılması gereken adımlar neyse dik durmak suretiyle bu adımı atacağız. Kararlı bir şekilde bu işin üzerine gideceğimizi özellikle bildirmek istiyorum. Bu konuda kararlılığımızı kimsenin test etmeye de gücü yetmeyecektir.
Darbeyi halk püskürtmüştür. Tanklar sokağa indiğinde meydanlara inen ve yüreklerini tankların önüne koyan bu millet dünyaya bir demokrasi dersi vermiştir. Halkın gücü tankın, topun gücüne galip gelmiştir. Dik ve onurlu duruşuyla halkın lideri olan ve halktan aldığı yetkiyi, halktan başka hiç kimseye teslim etmeyeceğini gösteren bir Cumhurbaşkanı olduğunu darbeciler unuttular.
Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, harici ve dahili darbeler karşısında kendi demokratik dinamikleriyle mukavemet edecek demokratik olgunluğa ve tecrübeye sahip bir ülkedir. Millet Cumhurbaşkanı ile hükümeti ile bütünleşerek gereken cevabı vermiştir.
Bu millet tecrübelidir. Tarih boyunca harici ve dahili darbelere karşı belkemiği sağlam duran milletimiz şunu biliyor ki; şapkasını alıp kaçarak meydanı eşkıyaya teslim edecek bir hükümet yoktur. Hükümetimiz bütün birimleriyle iş başındadır.
Darbecilere karşı milletimizin onurunu koruyacağız. Gün, halkın onurunu, kimliğini, şerefini koruma günüdür. Ordumuzun onurunu korumak için bütün TSK mensuplarımızın, milletle omuz omuza verme günüdür.
Bu vesileyle demokratik bir olgunluk içerisinde darbecilere karşı dik duruşunu ve vakarını koruyan başta TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, tüm esnaf ve sanatkar odalarımıza, hukuk camiamıza, YÖK’e ve üniversite camiamıza, tüm sivil toplum kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”
Baklan Tüfenkci ayrıca darbe tellallarının Malatya’da teşebbüs ettiği provokasyonun da sağduyu ile aşıldığını hatırlatarak “Geçmişte de bu tür provokasyonlara maruz kalan ve tahriklerin bedelini ağır ödeyen Malatya’mız bir daha asla benzeri kaos ortamına fırsat vermeyecektir” dedi.
Silahlı Kuvvetlerin yan ısıra 164 hudut kapısında vatan nöbeti tutan gümrük muhafaza ekiplerine de teşekkür eden Tüfenkci, “Nitekim, terörist darbe teşebbüsünün gerçekleştiği andan itibaren derhal birimlerimize talimat verdim, gümrük kapılarının güvenliğini sağladık. Bu terörist eyleme teşebbüs eden vatan hainlerinin yurt dışına kaçışlarını ve tüm illegal yapıların ülkemize sızmaması için olağanüstü güvenlik tedbirimizi aldık. Allah’a hamdolsun şu ana kadar gümrük kapılarında herhangi bir olumsuz vaka olmadı.
Dün Öncüpınar gümrük sahasında ellerinde Türkiye ve Suriye bayrakları ile darbecileri lanetleyen ve hükümetimizin dik duruşunu kutlayan Suriyeli kardeşlerimize de teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.