Anayasa Mahkemesi, milyonlarca öğrenci, on binlerce öğretmen ve yardımcı personeli yakından ilgilendiren, dershanelerin kapatılmasını öngören kanunu iptal etti. Durumu değerlendiren Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Yüksek Mahkeme'nin, kanunu Anayasa’nın temel hak ve hürriyetler, eğitim hakkı ve çalışma özgürlüğünü düzenleyen maddelerine aykırı bulduğunu söyledi.

İptal kararı hakkında açıklamalarda bulunan Günay, “Dershaneleri kapatan yasa, girişim özgürlüğüne açıkça aykırı olduğundan Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı haklı ve doğaldır. Bu yeni dönemde dershanelerin kaliteyi, başarıyı ve dar imkanlı öğrenciye yardımı daha yüksekte tutması, haksız tartışmaları azaltacaktır.” dedi. Eğitimde asıl amacın, öğrencinin dershane desteğine ihtiyaç duymayacağı, kalitenin ve başarı grafiğinin okulda sağlanması olması gerektiğini aktaran Günay, “Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerle uğraşmak yerine okulların eğitim kalitesini yükseltmeyi ve dershane ihtiyacını sonlandırmayı amaçlamalıdır.” diye konuştu.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, oy çokluğuyla alındı. Bu karardan sonra 1 Eylül 2015'te kapanması öngörülen dershaneler, eğitim hizmeti vermeye devam edecek. Dershanelerin dönüştürülmesini öngören kanun TBMM'de kabul edilmiş, CHP ise bu düzenlemenin teşebbüs hürriyetini ihlal ettiği temel gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açmıştı.