Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesini eleştirdi. Günay, “TBMM’yi açacak olan en yaşlı milletvekilinin, açılıştan önce Cumhurbaşkanı’na gitmesi bir Meclis geleneği değil, kuvvetler ayrılığı ilkesinin baştan sakatlanmasıdır. Anayasamıza göre cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır. Meclis dağıtılmadan, geçici başkanlık yapacak kişiyi çağırıp birtakım görüş ve telkinlerde bulunması doğru değildir. Bundan önceki dönemlerde de böyle bir uygulama kesinlikle olmadı. Hiç bir en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlık yapacak milletvekili koşarak cumhurbaşkanına gitmedi” dedi. Günay, AKP-CHP koalisyonunun ısıtılmak istendiğini aktardı.

Cihan Haber Ajansı’na konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ertuğrul Günay, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini eleştirdi. Günay, “Sayın Baykal, Meclis'i açmakla görevlendirilmiş geçici başkan ve Meclis'in ondan sonra yapacağı yasama faaliyetleriyle ilgili hiçbir işlemi olmayan bir milletvekili. Henüz Meclis toplanmadan en yaşlı üye ve geçici başkan sıfatıyla kalkıp cumhurbaşkanına gitmesi ve bir ölçüde resmi sayılabilecek bir görüşme gerçekleştirmesi, kuvvetler ayrılığı prensibi açısından ve Meclis'in saygınlığı açısından çok doğru bir davranış değil. Anayasamıza göre cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır. Meclis dağıtılmadan, geçici başkanlık yapacak kişiyi çağırıp birtakım görüş ve telkinlerde bulunması doğru değildir. Bundan önceki dönemlerde de böyle bir uygulama kesinlikle olmadı. Hiç bir en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlık yapacak milletvekili koşarak cumhurbaşkanına gitmedi. Kaldı ki bu seçimler, Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin, makamın ağırlığını ve kendi bireysel saygınlığını, bunun sonucu olarak da meşruiyetini son derece sorgulanması gereken bir noktaya taşıdı. Bu eşikte bir TBMM üyesinin, bir muhalif parti mensubunun, Meclis başkanlığı yapacak olan bir üyenin cumhurbaşkanına çıkmasını doğru bulmuyorum” dedi.

“TAM BİR ACELECİLİK”

Deniz Baykal’ın, Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamaların dinlenilmesinden sonra tam bir acelecilik yapıldığını herkesin gördüğünü aktaran Günay, “Hele Sayın Baykal’ın konuşmasını dinledikten sonra tam bir acelecilik olduğunu hepimiz gördük. Sayın Baykal, sabahtan Antalya’daymış. Ve hemen 12.15’te Ankara’ya koşuvermiş. Öyle telaşlı rol kapma çalışmaları siyasete fayda getirmez. Bütün bunların arkasında görmemiz gereken şudur ki, bir AKP-CHP koalisyonu ısıtılmaya çalışılıyor. Büyük sermaye çevrelerinin bazı sözcüleri bunu yazıp çiziyorlar. Bazı eski yeni finans merkezi teorisyenleri öneriyorlar. Sanıyorum Sayın Baykal da bu konuda bir arabuluculuk rolüne soyunuyor.” dedi.

Günay, sözlerini şöyle tamamladı; “Kimin kiminle koalisyon yapacağına Meclis dışında bir insan olarak karışamayız. Ama her kim Sayın Erdoğan’ın ‘oldu bittileri’ni meşru kılmaya kalkar, yolsuzluk dosyalarını kapatmakta yardımcı olur ve son iki yıldır işlenen hukuk dışı işlem ve eylemlere ortak olursa bedelini siyaseten çok ağır biçimde öder.”