Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi Başkanı Ercan Taştekin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı Polis Rütbe Terfi Sınavı'nın tutarsızlıklarla dolu olduğunu söyledi. Taştekin, “Önümüzdeki hafta yapılacak olan mülakatta yazılı sınavda 100 puan alan birisi sözlü sınavdan 50 puan alamazsa başarılı olamıyor. Böyle bir mantık, iktidarın partizan polislerini müdür yapma telaşının açık bir göstergesidir.” dedi.

Eski Emniyet Müdürü Taştekin, kamuoyunda ve TBMM’de büyük tartışmalara sebep olan İç Güvenlik Yasası sonrası emniyetteki kıyımın hızla devam ettiğini söyledi. Çıkan yasa sonrası bin 904 emniyet müdürünün emekli edildiğine dikkat çeken Taştekin, “7 Haziran sonrası siyasi yapının değişmesine rağmen iktidar, emniyet teşkilatın yapısını hızla değiştirme çabasında. Bu amaçla teşkilat dışından 2 bin kişi polis amiri yetiştirme merkezine alınacak ve komiser yardımcısı yapılacak. Ayrıca 2 bin polis memuru da komiser yardımcılığına terfi ettirilecek. Tüm bunlar sınavla yapılıyormuş gibi gösterilmek isteniyor ancak ortaya çıkan tablodan ciddi endişelerimiz var” diye konuştu.

YAZILIDA 100 PUAN ALSA BİLE TERFİ EDİLEMEYEBİLİR

Taştekin, Polis Rütbe Terfi sınavıyla ilgili tutarsızlıkları ise şöyle sıraladı: “Sözlü sınav başarı puanının en az 50 puan olması gerekiyor. Yazılı sınavdan 100 puan alsanız bile, sözlü sınavdan 50 puan alamazsınız, başarılı olamıyorsunuz. Hiçbir meslek hiyerarşisinde olmayan, her rütbeye yazılı, mülakat ve eğitim sonu sınavları getirildi. Her rütbede terfi sınavı olması ve sürenin kısaltılması, teşkilattaki amir ve müdürlerin yarısına yakınını, sınavlara hazırlanması nedeniyle işi gücü bırakır hale getirildi. Müdür rütbelerinde yığılma var dendi, müdür rütbelerinde bekleme süreleri kısaltıldı. Alt rütbelerde personel azlığı var dendi, bekleme süresi azaltıldı. Sözlü sınavın objektif uygulanması için kanuna ve yönetmelikte gerekli güvence sağlayıcı tedbirler alınmadı. Sözlü sınava giren adayların verdiği cevaplar ile komisyon üyelerinin cevap-puantaj skalasının yazılı, görsel ve sesli kaydı tutulmuyor. Mülakat komisyonunda görevlendirilen personelin, “personel seçme ve değerlendirme” sertifikasyonu ve formasyonu yok. 7 farklı rütbeye, aynı konular ve sorulardan yazılı ve mülakat sınavları yapılıyor.”

YAZILI SINAV BASİTLEŞTİRİLDİ, SÖZLÜ SINAV EKLENDİ

İç Güvenlik Yasasıyla rütbe terfi sisteminde emniyet teşkilatının yapısını ve geleneklerini bozacak şekilde köklü değişikliğin yapıldığını kaydeden Taştekin, “Yeni yasayla rütbe terfi sınavlarında sözlü sınav yoktu eklendi. Yazılı sorular azaltıldı ve basitleştirildi. Rütbelerdeki zorunlu bekleme süreleri kısaltıldı. Müdür rütbelerinde bekleme süresi 3 yıldan 2 yıla indirildi. 2. Sınıf emniyet müdürlüğünden 1. Sınıf emniyet müdürlüğüne geçiş ise 1 yıla indirildi. Emniyet amirliği rütbesinde bekleme süresi ise 4 yıldan 3 yıla indirildi. Halbuki yasayı çıkaranlar rütbelerde yığılma olduğunu iddia ediyordu. Bu süre kısaltmayla yığılmalar hızla artacaktır. Yani yasa koyucular kendilerini yalanlamışlardır. Burada amaç açıktır. İktidar partili polisleri teşkilatta üst rütbelere taşımaktan başka gayesi yoktur. Bu çalışmalarda buna hizmet ediyor. Unutmayalım, bir şeyin kanuni olması, o şeyi hukuki yapmaz.” diye konuştu.