Hak-Par Genel Başkanı Fehmi Demir, "IŞİD bölge ülkeleri ve Türkiye'nin yarattığı canavardır." dedi. Demir, PKK'nın saldırısıyla ilgili de "PKK bu tür eylemlerden hemen vazgeçmeli, silah kullanmaktan vazgeçmeli, barışçıl çözümün önünü açmalı." çağrısı yaptı.

Fehmi Demir katıldığı bir televizyon programındaki konuşmasında IŞİD'in ortaya çıkmasında Türkiye'nin de payının olduğunu belirterek, "IŞİD, bölge devletlerinin ve uluslararası güçlerin yarattığı bir canavar, bunda Türkiye'nin de payı var. Operasyonlar düzenleniyor, çok daha önce önlemler alınabilirdi. Suriye politikasına sadece Kürtleri bertaraf etme politikası olarak değil Suriye'de sorunu çözücü bir taraf olarak hareket ederse bunları çözersiniz. Suriye'de şiddeti destekleyerek sonuca ulaşmanın mümkün olmadığı görüldü. ABD başta olmak üzere Rusya, Türkiye, muhalif güçler ve Esad bir masaya oturmalı ve çözüm bulunmalı. Çatışmalarla çözüme ulaşmak mümkün değil, Türkiye'nin orayı bombalaması da çözüm değil." dedi.

Demir, PKK'nın eylemlerden hemen vazgeçmesi, silah kullanmaktan vazgeçmesi, barışçıl çözümün önünü açması vurgusu yaparak, hükümetin de çözümü somut projelerle yürütmesini istedi. Demir, "Aklın yolu bir, Kürt meselesinin çözümünde halkı inandırıcı adımlar atılmalı. Dağdakileri indirmek için proje üretmeli, bundan korkmamalı. Bu iş siyasete araç edilmeyecek kadar ciddi bir sorun. Eğer siyasete araç edilir, çözüm üretilemezse gelecekte altından kalkınmayacak sonuçlara yol açar." ifadelerini kullandı.

Hem AK Parti hem de HDP'nin çözüm sürecini siyasi sonuçlar elde etmek için yürüttüklerine dikkat çeken Demir, şunları belirtti: "Bu sorunu çözme konusunda neler yapılacağından ziyade her iki tarafta bu sorundan siyasi sonuçlar elde etmek istedikleri için hiç kimseyi görmediler. Kendi aralarında, İmralı, HDP, Ak Parti ve Kandil dörtgeninde yürütmeye çalıştılar. Oysa Kürt halkını topyekun görmek ve topyekün çözüm üretmek gerekirdi. Bu sorunu sorun olmaktan çıkaracak projeler üretilmeliydi. Bu konuda ne yazık ki hükümet tarafından da HDP tarafından da kendi dışındakilere bilgi verilmedi, görüşmek istenmedi."

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE BİR ARPA BOYU YOL ALINMADI"

Demir, Suruç'ta yaşanan katliam ve sonrasında Türkiye'nin içine girdiği şiddet ortamı ile ilgili de "IŞİD'in Suruç katliamını ve PKK'nın eylemlerini onaylamıyoruz. Sorunlarını çözmeyen ülkelerin bu tür olaylarla zaman zaman karşılaşmaları kaçınılmaz olur. Suriye'de izlenen yanlış politikanın sonucu bunları yaşıyoruz. Türkiye önüne koyduğu çözüm ve barış sürecini bir noktaya ulaştıramadı, çözüm üretemedi, kendi temel sorunlarını çözemedi. Çözer gibi göründü, yıllardır biz çözüm süreci diye bir şey tartışıyoruz ama bir arpa boyu yol alamıyoruz. Görüşme yürütülüyor ama bir çözüm projesi yok, Kürt sorununun çözümü konusunda neler yapılması gerektiği, ne tür adımlar atılması gerektiği konusunda bir adım atılamıyor." tespitini aktardı.

Silahların bırakılması konusunda somut neler yapılması gerektiği ile ilgili hem hükümetin hem karşı tarafın bir projesinin olmadığını kaydeden Demir, "Herkes sorunu çözer gibi görünüyor. Masaya oturuluyor konuşuluyor, bir günde biri masaya bir tekme vuruyor Cumhurbaşkanı gibi, bir anda sorun yokmuş gibi davranılıyor. Oysa bu sorun var, 200 yıllık bir sorun. Bu sorunun yansımaları var, bu sorunu çözmezseniz yansımalarını ortadan kaldırmanız kolay değil." dedi.