Gezici Araştırma Merkezi’nin yaptığı anket çalışmasına göre halkın yüzde 55.2’sinin başkanlık sistemini desteklediği, yüzde 35.5’inin ise hayır dediği bildirildi.
18 il ve 22 ilçede 18 yaş üstü seçmen üzerinde anket çalışması yapan Gezici Araştırma Merkezi, bin 264 vatandaşla görüştü.
26-27 Mart 2016 tarihlerinde yapılan saha çalışmasında hata payının yüzde 2.5 olduğu açıklandı. Anket sonuçlarının açıklanmasının sebebinin AK Parti’nin tarihi bir rekor kırması olduğunu kaydeden Gezici Araştırma Şirketi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“AK Parti, kurulduğu günden buyana en yüksek seviyeye çıkmıştır. Yapılan araştırmada halkın yüzde 55,2’sinin Başkanlık Sistemi’ni desteklediği, yüzde 35,5’inin ise hayır dediği görülmektedir. Bu anlamda muhalefetin iyi çalışması gerektiği görülüyor. Çalışmaların önemli olduğu, sonuçlarda dramatik değişiklikler yapabileceği görülmektedir. Halkın yüzde 9,3’lük kesimi kararsız. Bu kesim üzerinde çalışılabilecek alanı oluşturmaktadır. Kararsız seçmenin evet deme eğiliminde olduğu, fakat muhalefetin de ne söylediğini anlamaya başladıkça hayır cevabının da arttığı görülmektedir. Vatandaşın Başkanlık Sistemi’nde anladığı ve yorumladığı önemli başlıkların gün geçtikçe daraldığı ve Erdoğan’a olan güvenin artmasıyla başkanlık sistemine olan güvenin de arttığı görülmüştür. Türkiye’nin birinci niteliğinde olan güçlü devlet olmalı kavramına, 7 Haziran-1 Kasım sonuçlarının neden olduğu görülmektedir. Halkın 7 Haziran’dan sonraki genel yorumu halen devam etmektedir. ‘Yapsa yapsa bunu AK Parti yapar’ diyor. Bu algının önümüzdeki 10 yıl boyunca kırılması zor görünüyor. Halkın gözünde AK Parti tecrübeli bir parti. Denenmiş ve deneysel yöntemlerle güven kazanmış, yaptığı hizmetlerle halkın konforunu arttırdığı, halk tarafından en reformcu hükümet olarak sürdürülebilir şekilde okunduğu görülmektedir. Türk halkının önceliğinin sanılanın aksine ekonomi olmasından çok, bulunduğu bölgede etkili devlet olma niteliği olduğu görülmektedir. Bu anlamda yapılan ankette, yeni anayasa sorusunda yapılacak olan bir seçimde AK Parti’nin mutlak iktidarı tekrar göğüslediği görülmektedir. Bu anlamda MHP ve HDP’de önemli bir düşüşün görülmesi önümüzdeki dönemde de erken seçimin gündeme gelmesini sağlayabilir. Özellikle 7 Haziran’daki yanlış kararların sonucunu 1 Kasım’da göstermişken bugün itibariyle MHP’deki parti içi çekişme bu cezalandırmayı daha da arttırmaktadır. MHP’de bir değişimin olmasında dahi partinin toparlanması kolay kolay mümkün görünmüyor. Halk, paralel yapı ile olan mücadelede hükümeti yüksek oranda desteklemekte olup her parti oy verenlerinden yüksek oranda destek almaktadır. Halkın Tayyip Erdoğan’a karşı olan sevgisi yüksek oranda devam etmektedir ve MHP’deki parti içi sorunların devam etmesi yüksek derecede oy kaybına sebep olmuştur. Bugün itibariyle MHP baraj altıdır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki vatandaşlar terörle mücadele konusunda hükümeti yüksek oranda desteklemekte olup son operasyonların bölgedeki oy oranları açısından AK Parti lehine gelişme gösterdiği görülmektedir. Halk Suriye ve Orta Doğu politikası açısından hükümeti başarılı bulmamaktadır.”
Gezici Araştırma Merkezi, Başkanlık Sistemi’ne AK Parti seçmeninden sonra en büyük desteği Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmeninin verdiğini açıkladı. Vatandaşlara “Genel olarak Türkiye’nin birinci niteliği ne olmalı” sorusu sorulduğunda “Güçlü devlet” cevabının yüzde 54.2, “İstikrarlı ekonomi” cevabının yüzde 27.2, “İnsancıl toplum” cevabının yüzde 18.6 olduğunu kaydeden Gezici Araştırma Merkezi, “Yeni anayasaya ihtiyaç var mı?” sorusuna ise halkın yüzde 80.3’inin “Evet”, yüzde 14.1’inin “Hayır” dediğini, yüzde 5.6’sının ise fikri olmadığını bildirdi.
Murat Gezici, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İdeal bir anayasanın çözeceği düşünülen ana sorunların başında ‘Türk, Kürt, Sünni, Alevi gibi her tür farklılık arasında eşitlik’ isteği öne çıkıyor. İkinci olarak ekonomik durumun büyümesine katkı vereceğini düşünerek evet dediği görülüyor. Yeni anayasada ‘Toplumun tüm kesimlerinin katıldığı ve uzlaştığı bir anayasanın kabul edilebilir bir anayasa olacağı’ fikri hakim olduğu sürece yeni anayasa referandumu halk dan yüzde 80 üzerinde destek alarak geçeceği görünüyor. Türk halkı güçlü devlet olma yolunun Başkanlık sistemi ve yeni ana yasada yattığını düşünüyor. Halkın Muhalefete tepkisi gün geçtikçe arttığı görülüyor, halkın yüzde 62’si ‘Kesinlikle muhalefete güvenmiyorum’ diyor. Bu oran son 10 yıla baktığımızda en yüksek seviyeye çıkmıştır. Vatandaştaki genel düşünce bana güven vermiyorlar diyor yani muhalefet halka ümit vermiyor, seçmene güven telkin edemiyor. CHP seçmenin yüzde 67’si CHP’nin HDP politikasına yakın politika yapmasından rahatsızım diyor. CHP Seçmenin yüzde 72’si AK Parti’nin ulusalcı politikasından memnun. HDP’nin hızla erimesinin temel sebebi terörle ve terör örgütüyle arasına mesafe koyamıyor oluşudur.”