Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, koalisyon görüşmelerinin Pazartesi ya da Salı günü, gün aşırı devam ederek önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük bir ihtimalle bütün başlıklarının iki taraf çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Ankara Palas Devlet Konukevi’ndeki koalisyon görüşmesi sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. İlk geniş kapsamlı görüşmelerini yaptıklarını söyleyen Koç, toplam 5 saatlik bir değerlendirme toplantısı yapıldığını aktardı. Her şeyin açık yüreklilikle konuşulduğunu ifade eden Koç şunları söyledi: ”Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi. Bunlar hükümetin Pazartesi veya Salı günkü toplantısına göre ya Pazartesi ya Salı günü gün aşırı devam ederek önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük bir ihtimalle bütün başlıklar iki taraf çerçevesinde değerlendirilecek. Uzlaşılan, uzlaşılmayan, tartışma noktası olan mutlaka çeşitli konular var. Sonuçta bir koalisyon partisi inşa edilmiyor, koalisyon kurulmaya çalışılıyor. Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılar her seferinde ifade ettiğimiz kadar ciddi. Hem güvenlik boyutunda, hem ekonomik çerçeve içerisinde, çeşitli sıkıntılar hem kapımızda hem yaşadığımız boyutta. Onun için başından itibaren söylediğimiz bu çalkantılı dönemde Türkiye’yi çözümsüz bırakmamak adına kendi çıkarlarımızı öteleyip ülke çıkarlarını ön plana alan bir siyasi çizginin savunuculuğunu yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde hafta sonuna kadar devam edecek. Sonuçta bir uzlaşma olur ya da olmaz, bu demokratik kültürü biz Cumhuriyet Halk Partisi adına götürmeye çalışıyoruz.”

Suriye sınırında yaşanan olayların yeni olmadığını söyleyen Koç, “Bunu hazırlayan koşullar öteden beri var. Dış politikadaki görüşlerimiz var. Hepsi bir genel sonuca vardığında hem bir alt başlıklar boyutunda hem de genelinde bir değerlendirme ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

‘BİR ARAYA GELİP BİR ÇÖZÜM GETİRİN DİYOR’ MİLLET

Koalisyon görüşmelerinin sonucu hakkında kesinlik arz etmeden bir şey söylemenin doğru olmayacağını söyleyen Koç, “Bu konudaki düşüncelerimizi söylemeyelim. Amaç ülkenin çözümsüz kalmaması, hükümetsiz kalmaması. Bu çalkantılı dönemde ülkenin önünü görebilmesi. Burada da 7 Haziran’da verilen bir mesaj var. Bu mesaj çıkan sonuca göre ‘bir araya gelip bir çözüm getirin diyor’ millet. O noktada üstümüze düşenleri yerine getirmek istiyoruz.” diye konuştu.

“HANGİ NOKTALARDA BULUŞULUR ONLARA BAKIYORUZ”

Koalisyon konu başlıklarının belirlenip belirlenmemesiyle ilgili Koç şunları aktardı: “Bunlar yapıldı. Daha sonra açıklanır. Bakanlar Kurulu’nun olup olmamasına göre ilk konu başlığı bütün detaylarıyla ele alınacak. Herkes çok açık, çok net. Zaman zaman sert eleştirilerini yapıyorlar. Hepinizin tahmin ettiği başlıklar. Herkesin 7 Haziran sonrasındaki tavırları belli. Buradan nasıl ortaklaşılan noktalar tespit edilir hangi noktalarda buluşulur onlara bakıyoruz.”

“GENEL BAŞKANLA TABİ Kİ TOPLANTI ÖNCESİ VE SONRASINDA BİLGİLERİ PAYLAŞIYORUZ”

‘Genel başkanlara bilgi verildi mi’ sorusuna Koç, “Genel başkanlar tabi ki toplantı öncesi ve sonrasında bilgileri paylaşıyoruz. Ondan sonraki süreci birlikte değerlendiriyoruz.” diye cevap verdi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yapmış olduğu açıklamalarla ilgili soruya Koç, “Bugünkü toplantı içeriği ve önümüzdeki hafta sonuna kadar devam edeceği planlanan yoğun müzakere çerçevesini dile getirdik. Yoksa herkesin söylediği ya da yaptığı tespit üzerine bir siyasi yorum yapmaya kalkarsak bunun altından bizde kalkamayız. Sizlerde takip etmekte zorlanırsınız” ifadesinde bulundu.

“BU ŞEKİLDE BAŞLIKLAR MÜZAKERE KONUSU OLMAYA DEVAM EDECEK”

Daha önce demokrasi, dış politika ve ekonomiden oluşan üç ana başlıktan bahsedildiği hatırlatılması üzerine Koç, “7-8-9-10 tane alt başlıklar var. O temel başlıkların altında hepinizin tahmin edebildiği başlıklar. Demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, sosyal destek ağları, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği, güvenlik ekseninde Ortadoğu politikası tümü. Bu şekilde başlıklar müzakere konusu olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

“BAŞLIKLARI REDDETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Başlıkların üzerinde bir uzlaşının olup olmadığı sorusuna Koç, şunları kaydetti: “Başlıkları reddetmek mümkün değil. Önemli olan o başlıkların içindeki temel konularda her iki partinin takındığı pozisyonların ortak bir noktaya gelip gelmemesi ve bununda bir koalisyon oluşturma noktasında bir programa dönüşüp dönüşmeyeceği. Sonuçta demokratik hayatımızın uzun zamandır alışık olmadığı bir süreci de ortaya koymuş oluyoruz. Birbirine zıt akımların, zıt görüşlerin temsil edildiği iki siyasi parti sandıktan çıkan sonuca saygı çerçevesinde bir ortak sonuç üretmeye çalışıyorlar. Herkes kendi siyasi kimliğini de koruyor ama önemli olan ülkenin çıkarlarını korunması diyerek bu taşın altına el koyuyor.”